'PROBLEM JE MANIPULACIJA' / Penava o popisu stanovništva: 'U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost. Vrh HDZ-a i SDSS-a ima dogovor'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

'Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom sa SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om', poručio je Ivan Penava

2.9.2021.
11:26
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatskoj predstoji popis stanovništva. Ove će godine popis stanovništva RH biti nešto drugačiji, a njegovo je provođenje dosad izazvalo brojne rasprave.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (Nezavisna lista) za N1 je pojasnio što smatra problematičnim u provođenju nadolazećeg popisa stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom sa SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om. Tome smo svjedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost, da korektno napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste", rekao je.

Image
KOL'KO NAS IMA /

Uskoro kreće kod nas dosad neviđeni popis stanovništva: Znate li što i kako napraviti ovaj put?

Image
KOL'KO NAS IMA /

Uskoro kreće kod nas dosad neviđeni popis stanovništva: Znate li što i kako napraviti ovaj put?

'Popisivači nemaju pravo utvrđivati autentičnost podataka'

Penava je otkrio i koliko je otprilike ljudi u Vukovaru. "Po našim podacima iz 2017., imali smo 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. godine kaže oko 28.000", rekao je Penava. Smatra kako je trenutna brojka stanovnika u Vukovaru između 23 i 25 tisuća. "Ali idemo utvrditi realno koliko nas ima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O potencijalnom kažnjavanju osoba koje ne daju podatke ili daju netočne podatke, Penava je rekao kako popisivač nema pravo utvrđivati autentičnost i istinitost podataka.

"Uz te dobre zakone u proteklih deset godina nitko živ nije platio prekršajnu kaznu ili kazneno odgovarao za iznošenje netočnih podataka. To vam dovoljno govori koliko je sve lijepo i krasno napisano, a koliko, po ružnom hrvatskom običaju, nitko se ničega ne drži", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je rekao što misli o tome hoće li na predstojećem popisu stanovništva biti manipulacije s podacima. "Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo