SVINJCEZA JE PRAVI HIT / Neurologinja napisala slikovnice da djeci pokaže što je prava igra: 'Nemaju djetinjstvo kakvo smo mi imali nekada'

Image
Foto: Screenshot RTL

Za ove slikovnice kaže da su skoro i kao autobiografija, jer je inspiraciju pronašla u sebi i svom djetinjstvu. Sada je napisala i najnoviji, treći nastavak

14.3.2024.
13:22
Screenshot RTL
VOYO logo

Ova mala obiteljska priča započela je 2020. godine, kada je autorica Iva Kožul Salihagić odlučila svoju maštu pretočiti u lika Svinjceze.

U pisanju i smišljanju priče pomogle su joj njene dvije kćeri, a veliku potporu ima i od muža. Priča o Svinjcezi nastala je kao sjećanje na djetinstva bez mobitela, s puno više igre u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svinjceza je prava princeza koja se voli igrati na način na koji smo se mi nekada igrali. Ona će se isprljati u blatu, igrati u prirodu, bacati pikule... sve one sada skoro zaboravljene igre", rekla je autorica Iva.

Za ove slikovnice kaže da su skoro i kao autobiografija, jer je inspiraciju pronašla u sebi i svom djetinjstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja djeca nemaju djetinjstvo kakvo smo mi imali nekada pa sam napisala slikovnicu da pokažem što je prava igra. Onoliko vremena koliko djeca danas provode na mobitelu, duplo više trebaju provesti igrajući se vani", smatra Iva.

Image
'MAMA JE BOLJE' /

Emotivna ispovijest novinarke koja je pobijedila rak: 'Iz svega je nastala slikovnica za obitelj koja prolazi isto'

Image
'MAMA JE BOLJE' /

Emotivna ispovijest novinarke koja je pobijedila rak: 'Iz svega je nastala slikovnica za obitelj koja prolazi isto'

Svinjceza je pravi hit

Iva je po struci doktorica, njeno područje su urologija i neurologija, a u slobodno vrijeme se bavi Svinjcezom koja je postala pravi hit. Predstavljanje novog nastavka Svicnjeze i Kraljice održalo se u kazalištu Žar Ptica 12. ožujka, a posjetitelji su uživali u predstavi, mini reviji djece koja su sama izrađivala svoje kostime te mnoštvu poklona i izbora na malom Svinjceza štandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Ive, za Svinjcezu je zaslužna i ilustratorica Lidija Kraljević, koja je viziju autorice pretvorila u pravu čaroliju. "Kako ne dobiti inspiraciju kada čujete naziv Svinjceza? Čim sam čula ime projekta, odmah sam znala da želim raditi na tome", rekla je Lidija.

Kako kaže ilustratorica, zajednička surdanja traje već četiri godine, a ovo im je treća zajednička slikovnica. "Ekipa je prekrasna i inspirativna, s Ivom je divno raditi. Dozvoljeno nam je da budemo djeca, što je super", smatra ilustratorica Lidija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na događanju su bila prisutna i djeca koja su izrađivala svoju odjeću od vreća za smeće i bombona, a sve to u svrhe prave male revije. "Koristili smo plastiku, pa smo zalijepili šarene ukrase da bi to izgledalo baš kao u knjizi", rekao je jedan od dječaka koji je sudjelovao u reviji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo