Parlamentarni izbori 2020. / IV. izborna jedinica - može li Škoro okončati dominaciju HDZ-a?

Image

HDZ-ovu dominaciju u ovoj izbornoj jedinici mogao bi poremetiti Miroslav Škoro.

24.5.2020.
7:00
VOYO logo

Četvrta izborna jedinica po broju birača je najmanja, ako izuzmemo izbornu jedinicu za dijasporu i za manjine. U njoj je registrirano oko 330 tisuća birača. Na prošlim parlamentarnim izborima, održanima u rujnu 2016. godine, na izbore je izašlo 161.177 birača, dakle izlaznost je bila 53,89 posto. IV. izborna jedinica obuhvaća Virovitičko-podravsku županiju i Osječko-baranjsku županiju.

HDZ je 2016. godine tamo osvojio 38,26 posto glasova (6 mandata), Narodna koalicija, koju su činili SDP, HNS, HSS i HSU, 29,59 posto (5 mandata), HDSSB i HKS 9,84 posto (1 mandat), Most 8,45 posto (1 mandat), a Jedina opcija, u kojoj su bili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija Mladih, HDSS i Abeceda demokracije, 7,16 posto (1 mandat).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je bilo i 2015. kada je HDZ-om predvođena koalicija osvojila 6 mandata, SDP s partnerima 5, HDSSB 2, te Most 1 mandat. Ovoga puta, međutim, HDZ-ovoj dominaciji ozbiljno prijeti Osječanin Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret. Na predsjedničkim izborima potkraj 2019. godine, Škoro je u Slavoniji dobio više glasova od predsjedničke kandidatkinje HDZ-a i dotadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na parlamentarnim izborima ove godine, nositelj HDZ-ove liste u 4. izbornoj jedinici je Ivan Anušić. Na čelu Restart koalicije, koju čine SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, je Sabina Glasovac. Nositelj Mostove liste je Petar Kopunović Legetin, a nositeljica liste Domovinskog pokreta je Vesna Vučemilović. Političku platformu Možemo! predstavlja Ivan Cingel, a stranku s Imenom i Prezimenom Andrea Gross-Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpune liste možete pogledati na službenoj stranici DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo