OGROMAN PROBLEM / Istri prijeti ozbiljna redukcija vode, građanima poslan apel: 'Neki već trpe štetu, ali moramo imati vodu za piće'

Image
Foto: Duško Marušić / PIXSELL

'Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego 2012. godine', kaže Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda Buzet

13.7.2022.
9:10
Duško Marušić / PIXSELL
VOYO logo

Po svemu sudeći, u Istri će uskoro stupiti na snagu redukcije vode zbog višemjesečne suše, a prvo će pogoditi poljoprivrednike, piše Istra 24. Takav je scenarij šturim priopćenjem u ponedjeljak najavila Istarska županija navevši da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni te da će u slučaju nužnosti biti uvedene mjere restrikcije široke potrošnje vode. To podrazumijeva zabranu zalijevanja javnih zelenih površina i rad autopraonica.

Županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, Ezio Pinzan, potvrdio je da je količina vode u Istri na niskim razinama i da prvi val restrikcija obuhvaća poljoprivrednike koji, prema njegovim riječima, već trpe štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJETE REDUKCIJE /

Slovenci zabranili tuširanje na plaži, a nisu jedini u problemu: ‘Ovako dugotrajna suša ne pamti se od 2012.’

Image
PRIJETE REDUKCIJE /

Slovenci zabranili tuširanje na plaži, a nisu jedini u problemu: ‘Ovako dugotrajna suša ne pamti se od 2012.’

Slično kao i 2012. godine

"S ovim stanjem vode koje imamo, vrlo je izgledno da ćemo ući u redukciju potrošnje vode. Nažalost, osnovni je smisao vodoopskrbe imati dostatnu količinu vode za piće. Prvo se zabranjuje pranje javnih površina i zalijevanje zelenih, ali isti dan slijedi i restrikcija navodnjavanja poljoprivrednih površina. Na poljoprivrednim kulturama suša se već osjeća. Uz ovakve temperature i bez najave oborina, sigurno ćemo trpjeti štete u poljoprivredi", kazao je Pinzan za portal Istra24.

Istra se posljednji put s restrikcijom vode suočila u ljeto 2012. godine. Tada je razina vode u akumulacijskom jezeru Butoniga – jezgri stabilnosti cijelog sustava vodoopskrbe u Istri – bila toliko niska da je iz njega u jednom trenutku izvirio mlin, koji je bio potopljen izgradnjom upravo akumulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani pozvani da racionalno troše

"Situacija nije sjajna. Nama su svi izvori koje koristimo za potrebu vodoopskrbe čak i u lošijoj situaciji nego te 2012. godine. Međutim, u akumulaciji Butoniga je oko metar i 20 centimetara viši nivo nego 2012. u istom periodu, odnosno ima dva milijuna kubika vode više", kazao je direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić napominjući da je to dobra vijest.

Nežić kaže da je u ovom trenutku teško procijeniti kada bi Butoniga mogla presušiti, iako oborina nema na vidiku. Građani i potrošači pozvani su na racionalno trošenje vode. Kada (i ako) se uvede restrikcija, poljoprivrednici neće moći koristiti ni vlastita izvorišta vode, ako ih imaju, zato što će razina vode u bušotinama pasti ispod razine mogućeg korištenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo