oporba hvali - brkića / Istražili smo tko zastupnike najbolje drži pod kontrolom: Jandroković, Hajdaš Dončić, Brkić ili Radin

Deveti saziv Sabora je najgori saziv Sabora u hrvatskoj povijesti, bar po broju izrečenih stegovnih mjera

21.11.2018.
22:20
VOYO logo

Danas su još ove rasprave o proračunu bile pristojne, ali inače je ovaj deveti saziv Sabora najgori saziv Sabora u hrvatskoj povijesti, bar po broju izrečenih stegovnih mjera.

Kakvo je to ponašanje? 
Što je vama? Što je vama? 
Nećete se tako ponašati u sabornici!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili hoće. Povišeni tonovi na sjednicama aktualnog saziva nisu rijetkost. I tako rekordnih 184 puta, i to tek na polovici mandata devetog saziva.  

Također rekordno, 48 puta se oduzimalo riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i devet puta, mahom istu osobu, izbacivalo iz sabornice. Iako im poslovnik sada jest nešto stroži, veteran šest saziva, sada i potpredsjednik, za eskalaciju stegovnih mjera ipak krivi zastupnike.

"To da imamo zastupnike koji su osebujniji, to je isto istina", kaže potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osebujniji je riječ koju biste upotrijebili?

"Da, specifičniji, specijalniji. Pa ima i oni koji žele da ih izbace vani, jelda", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedavajućima je vrlo teško jer zastupnici jednostavno neće prestati govoriti, misle da mogu raditi što hoće. To je nešto što nije dobro i ostavlja lošu sliku kod građana", kaže HDZ-ov Ivan Šuker

Možda i suprotno očekivanju javnosti, upravo se aktualni šef Sabora pokazao odlučniji i oštriji u suzbijanju zastupničkih ispada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A takav se stil sviđa i HDZ-ovom političkom magu i jednom od 11-orice bivših predsjednika.

"Gordan Jandroković se susreo s jednom posve novom vrstom izazova, koja se ogleda u korištenju posve neuobičajenih parlamentarnih udara i mislim da tim izazovima izvrsno odgovara", kaže bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jel dovoljno oštar?

"Mislim da je primjerno elastičan", ističe Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mnoge je još više iznenadio onaj koji Jandrokovića najčešće mijenja. O stilu Milijana Brkića pozitivno govori i - oporba. 

"Ja mislim da Milijan Brkić solidno obavlja funkciju potpredsjednika Sabora i da je dosta tolerantan prema zastupnicima oporbe", jasno će Nikola Grmoja iz MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne reagira prekruto u smislu da guši raspravu i da je netolerantan. Tako da mi se njegov stil posebno sviđa, dosta je pravedan i tu ne navija ni za jednu stranu", dodaje SDP-ova Sabina Glasovac

Pa smo otišli do pohvaljenog...čuti kako doživljava hvalospjeve iz oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neka šala ili je to ozbiljno", pita nas Brkić.

Ozbiljno. I Sabina Glasovac i Nikola Grmoja kažu da ste vi nekako najpravedniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda su imali temperaturu ili su me zamijenili s nekim, ne znam", odgovara Brkić.

Milijan Brkić kaže da iz ove fotelje jednako pristupa svakom zastupniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kaže narod, družba je družba, a služba je služba. Ako sam izabran za taj posao, onda ga moram raditi odgovorno, časno i pošteno, i isti pristup imati prema svima, bez obzira na osobne simpatije ili empatije", jasno će Brkić.

"Mislim da je on isto vrlo koncilijantan. On je vrlo demokratičan, i vrlo savjesno i odgovorno, uz uvažavanje zastupnika svih stranaka predsjedava sjednicom Sabora", hvali ga Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potpredsjednika iz oporbenih redova najrjeđe vidimo kako vodi sjednicu.

"Što je viša razina komunikacije, što je viša razina argumenata, gdje vi pokušavate s argumentima dokazati da ste vi u pravu, to je odmah bolje u javnom prostoru. Da ljudi, kako bih ja rekao, ne laprdaju gluposti nego da pokušavaju konstruktivno promijeniti neki zakon ili akt", ističe potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali tko god vodio sjednicu - neke zastupnike teže će ušutkati.

"Ako u nešto vjerujete i branite svoju ideju, onda ćete se iznervirati i žestoko raspravljati, i time pokazujete da ste ljudi i da vam je stalo", kaže Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uostalom, za razliku od nekih drugih, pa i zapadnih parlamenata, u kojima doslovno lete šake, u sabornici je još uvijek najgori konflikt onaj koji je prošao bez dodira.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo