NEKRETNINE, VOZILA, KREDITI... / Istražili smo imovinske kartice: tko je od stranačkih lidera najbogatiji, a tko najsiromašniji?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ Luka Stanzl/PIXSELL/Tomislav Miletic/PIXSELL

Podaci koje političari navode u imovinskoj kartici ne moraju biti ni potpuni ni točni, a kazne za navođenje nepotpunih podataka su simbolične.

6.9.2016.
15:56
Sanjin Strukic/PIXSELL/ Luka Stanzl/PIXSELL/Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Prije nekoliko dana, predsjednika HDZ-aAndreja Plenkovića mediji su kritizirali jer nije još javno obznanio svoju imovinsku karticu. Nakon što je u medijima objavljena imovina i plaća čelnika HDZ-a, o istoj je progovorio i sinoć u intervjuu Zoranu Šprajcu u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA RTL /

Plenković odgovorio Milanoviću: 'Ja sam s 29 vodio predsjedničku kampanju HDZ-a, a on se tada tek ušuljao u lokalni ogranak SDP-a'

Image
EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA RTL /

Plenković odgovorio Milanoviću: 'Ja sam s 29 vodio predsjedničku kampanju HDZ-a, a on se tada tek ušuljao u lokalni ogranak SDP-a'

Plenković je rekao da u Europskom parlamentu ima oko četiri tisuće eura mjesečne plaće, iako su mediji pisali kako se ta cifra penje i do osam tisuća eura. Isto tako, Tportal je doznao da je Plenković vlasnik dvoetažnog stana od 230 m2 (premda on tvrdi da je neto korisna stambena površina 187 m2) do kojeg je došao prodajom obiteljske imovine i prihodima od nesamostalnog rada i platio ga je 201.000 eura. Uz tu jedinu nekretninu, Plenković zajedno sa suprugom ima 60 dionica Hrvatskog Telekoma, a supruga također posjeduje Passat iz 2001. godine. Plenkovići, sudeći prema njegovim izjavama, nemaju ni kredit, a ni štednje.

Bivši premijer i predsjednik SDP-aZoran Milanović, sudeći prema imovinskoj kartici, vlasnik je stana od 127 m2 u Zagrebu za koji je morao podići kredit od 119.520 eura koji još uvijek otplaćuje. Milanović je, prije nego što je postao šef Vlade RH, imao Passata iz 2005. godine koji je kasnije prodao, tako da Milanovići nemaju automobil, ali ni dionice ni štednju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Mosta Božo Petrov u Metkoviću ima kuću od 109 kvadrata procjenjene vrijednosti od 222 tisuće kuna. Ta nekretnina je bila u fokusu prošlogodišnje predizborne kampanje jer se saznalo da mu je pozajmicu za tu kuću dao apostolski nuncij don Martin Vidović i za koju Petrov ne plaća kamate. Šef Mosta tako mjesečno vraća 925 kuna. Petrov također posjeduje Renault Clio iz 2006. godine.

Prema podacima iz imovinske kartice, tehnički potpredsjednik Vlade i njegova supruga nemaju ušteđevinu ni dionice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od političkih lidera koje bi i u novom sazivu mogli gledati u sabornici ili u Banskim dvorima, aktualni gradonačelnik Milan Bandić u imovinskoj kartici iz 2013. godine navodi da je vlasnik stana od 125 m2, vikendice kod Samobora od 70 m2 te da supruga ima naslijeđeni stan od 37 m2. Bandić također navodi da je vlasnik Mercedesa iz 1955. godine te da ima kredit od 171 600 eura koji vraća do 2026. godine.

Šef Živog zidaIvan Vilibor Sinčić vlasnik je tek njive kod Ozlja, od 856 m2, koju je naslijedio od oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Letimičnim pogledom na imovinske kartice političkih lidera jasno je da je alktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najbogatiji, a da je lider Živog zida Ivan Sinčić najsiromašniji. No, važno je za napomenuti da podaci koje političari navode u imovinskoj kartici ne moraju biti ni potpuni ni točni, a kazne za navođenje nepotpunih podataka su simbolične.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo