Energetski spas / Istražili smo hrle li Hrvati po solare? I zašto je na najavu Vlade da ukida PDV na njih potražnja - pala?

Image
Foto: Shutterstock

Znate li tko se prije 10 godina rugao da su solari 'kvaziinvesticija', a sada se hvali da je baš on Plenkoviću predložio solarni spas iz energetske krize?

8.9.2022.
7:40
Shutterstock
VOYO logo

Prije točno deset godina Njemačka koja nije baš sinonim za sunčanu idilu, već tada je čak 4 posto svoje električne energije dobivala iz solarnih, odnosno fotoelektričnih panela. Španjolska je, pak, imala instaliranih 4,5 GW snage u solarnim elektranama takvog tipa. Čak je i Putinova Rusija instalirala svoje prve solarne elektrane. A Hrvatska?

Hrvatska je 2012. godine imala instaliranih smiješnih 1,5 MW snage u fotolektričnim panelima i bila je na totalnom solarnom dnu Europe, a tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ulaganju u solarnu energiju rugao se kao "kvaziinvesticijama". Danas, u dobu rata u Ukrajini, energetskih kriza i svega ostalog – i u Hrvatskoj je sasvim drugačija priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
od sunca samo 1% struje /

Hrvatska je zadnja u EU po instaliranju solara. Ines iz Zaprešića struju radi na svom krovu i kaže - isplati se

Image
od sunca samo 1% struje /

Hrvatska je zadnja u EU po instaliranju solara. Ines iz Zaprešića struju radi na svom krovu i kaže - isplati se

I to kako samo drugačija… Deset godina poslije Čačić u jednom drugačijem svojstvu nije propustio istaknuti da je to bio njegov prijedlog Vladi Andreja Plenkovića da se ukine PDV na solarne panele. Ovako je prije koji dan kazao kao gost u Direktu:

"Vlada je skinula PDV na panelima, ali ostalo je podložno. Vlada se javno obvezala da će naš prijedlog biti prihvaćen, a prihvaćen je djelomično. Čini se da Vlada razmatra da ga prihvati u cjelini i da se sve druge troškove vezane uz ugradnju da se izvrši povrat ili da subvencija. To će strahovito pomoći, to će u desetinama tisuća projekata…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 600 tisuća krovova u Hrvatskoj može potencijalno koristiti solare na taj način. To je strahovita mjera, cijela Europa je primjenjuje i potiče. O njoj sam govorio 2012., malo su se smijali tome, sad se više nitko ne smije", kazao je Čačić u toj istoj emisiji na našoj televiziji.

Samo, nije baš da se Čačić 2012. isticao kao zagovaratelj solara. I Večernji list i tadašnji tjednik Forum i mnogi drugi upamtili su ga po izjavi o solarima kao o "pljački kvazinvesticijama", te o sporu po tom pitanju s tadašnjom ministricom za zaštitu okoliša Mirelom Holy. A, rekosmo, već tada su Španjolskoj, primjerice, ili Njemačkoj solari bili itekako isplativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bolje i 2022. nego nikada, očito je došlo vrijeme da su solarni fotoelektrični paneli i u Hrvatskoj došli na glas kao izvor vlastite energije, i to ne samo zato što je riječ o zemlji blagoslovljenoj i sa stotinama sunčanih dana godišnje.

Nego zato što je diljem EU-a postalo jasno da obnovljivi izvori energije više ne znače samo dobar biznis, što je bilo uglavnom jasno još 2012., nego je riječ i o načinu za osiguranje energetske neovisnosti kao ključnom elementu strateške nacionalne sigurnosti. Solarni paneli po Hrvatskoj odavno više nisu egzotičan prizor, sve su češći, pa se RTL.hr raspitao je li riječ o točnom dojmu i kako je Hrvatska reagirala na Plenkovićevu najavu o ukidanju PDV-a na solare?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Talan, direktor tvrtke Solvis d.o.o., najvećeg proizvođača solarnih panela u Hrvatskoj, potvrdio nam je točnost dojma:

"Doista primjećujemo značajan porast upita i potražnje za instalacijom sunčanih elektrana, pa tako i za našim proizvodima i uslugama."
Za onaj drugi dio, situacija je nešto drugačija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najava ukidanja PDV-a na solar nije još u provedbi niti je provedbeno objašnjena, tako da za sada još nemamo konkretne upute kako će se navedeno provoditi. Navodno je ta mjera predviđena za sjednicu Sabora ovaj mjesec."

No, čak i u takvoj situaciji, dodao je, "reakcije (na najavu ukidanja PDV-a) su brojne, učestale i u očekivanju realizacije ove mjere od strane fizičkih osoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar smo pitali i Gorana Krajačića, izvanrednog profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje s katedre za energetska postrojenja i energetiku, kojemu smo zapamtili citat koji je izgovorio baš 2012. da "niti kameno doba nije završilo zbog pomanjkanja kamena, pa će tako i naftno doba završiti prije nego što svijet ostane bez nafte".

Izjava izvorno nije bila njegova, još manje kakvog ekološkog aktivista. Bile su to riječi Ahmeda Zakija Yamanija, nekoć gospodara globalne proizvodnje "crnog zlata", čovjeka koji je Ministarstvom nafte Saudijske Arabije upravljao čak četvrt stoljeća, od početka 1960-ih do sredine 1980-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema informacijama koje dolaze s terena od instalatera opreme interes za solarnim elektranama se povećao", potvrdio nam je Krajačić, ali, "vidljivo je i to da se od objave Vlade da se ukine PDV na solarne elektrane i solarne toplinske kolektore potražnja jako smanjila to jest ne ugovaraju se novi projekti."
Na prvu loptu iznenađujući utjecaj najave ukidanja PDV-a na solare zapravo je logičan, kad se malo razmisli, posebno ako se zna da se još ne zna što će to i u kojem obliku točno ići u Sabor.

"Glavni razlog je to što se čeka s provedbom odluke, jer svi žele platiti manje, pa se time dobio sličan efekt onome koji se ranije postizao subvencijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji su obično raspisivani jednom godišnje, pa bi potom većina čekala raspisivanje tih natječaja, umjesto da se ugovaranje i instalacije ipak ravnomjernije rasporedi kroz godinu", objasnio nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najava vlade o smanjenju PDV-a je dobro je došla", nije Krajačić previše strog, "ali je možda komunikacijski ipak trebala biti spretnije odrađena da se ne gubi vrijeme u ugovaranju i instalaciji novih projekata."

Ono u što ne sumnja je, kaže, nakon što se ta mjera uvede, a očito je da će se uvesti: "Nakon službene provedbe i stupanja na snagu može se očekivati velika navala (na solare), pa je s druge strane upitno koliko će se toga stići uraditi zbog nepovoljnijh vremenskih uvjeta , a i velikih nedostataka radne snage koja je prisutna u gotovo svim sektorima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da bi se tome moglo doskočiti programima prekvalifikacije i dokvalifikacije u Hrvatskoj, čime bi se moglo pokušati privući dio sezonske radne snage da ostane u zemlji ili da na određeni period zamijeni djelatnost. Taj dio njegovog komentara zapravo je dugogodišnji argument zagovaratelja obnovljivih izvora energije, da bi se takvom energetskom tranzicijom otvarala nova, dobra radna mjesta.

"Posebna pomoć trebala bi biti osigurana tvrtkama koje rade na instalaciji kako bi povećale radnu snagu i kapacitete. Ono što bi se moglo učiniti je i okrupnjavanje projekata na razini naselja ili većih administrativnih cjelina, pa bi se vjerojatno došlo i do još povoljnijih cijena ugradnje", kazao je i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajačić je, inače, još kao znanstveni novak na svom fakultetu računao modele prema kojima bi Hrvatska u cijelosti prešla na obnovljive izvore energije. Iz perspektive 2012. godine, Hrvatska je na energiju isključivo iz sunca, vode, vjetra i biomase bila u stanju – dakle 100% - bila kadra preći do 2050. godine.

Stoga se u komentaru očite eksplozije interesa građana i tvrtki za instaliranjem solarnih panela za proizvodnju električne energije, te najavljenog svođenja PDV-a na nulu, nije zadržao samo na tome:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugradnja bi se mogla i dugoročno planirati, što bi uveliko pomoglo rješavanju sadašnje krizne situacije kada treba resurse koristiti tamo gdje su najpotrebniji, a to je smanjenje uvoza energije i energenata."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo