veliki projekt / Velika Gorica postaje Solarni grad! Javne zgrade uskoro će upijati sunčevu svjetlost. Građani oduševljeni

U Hrvatskoj je 30-ak gradova koji su krenuli u priču s obnovljivim izvorima

5.8.2022.
8:00
VOYO logo

Zbog uštede Velika Gorica postaje Solarni grad. Javne zgrade dobivaju solarne panele. Ulog manji od dobitka već prve godine jer se većina financira bespovratnim novcem. Primjer je to drugim gradovima jer Hrvatska je na samom začelju "zelenih" zemalja.

Krovovi škola, dječjih vrtića, nogometnog kluba, folklornog ansambla, ali i mrtvačnice uskoro bi trebali uspijati sunčevu svjetlost jer kreće projekt Solarni grad - odbrojavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim nažalost jedan dio tih objekata je otpao zato što su bili ili je krovište okrenuto na nepovoljnu stranu ili je statika krovišta loša. Uvijek je bilo nešto zbog čega je ispalo samo 22 objekta. Naravno, i potres je utjecao na to da nismo mogli neke velike objekte prijaviti", poručuje Gordana Mikulčić Krnjaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Sunčana elektrana kroz dvije godine osvanut će i na krovu Turističke zajednice koja bi time postala samoodrživa jer se već grije i hladi pomoću dizalica topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovom dvoranom u kojoj se nalazimo prolaze i kroz cijelu godinu osnovnoškolci koje onda također želimo educirati o korištenju sunčeve energije", kazala je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Image
energetska politika /

Tomašević o projektu 'Sunčani krovovi': 'Idemo na izgradnju prvih 150 solarnih krovova'

Image
energetska politika /

Tomašević o projektu 'Sunčani krovovi': 'Idemo na izgradnju prvih 150 solarnih krovova'

O toj energiji iz prve ruke uče i osnovnoškolci u obližnjem Novom Čiču koji na svom krovu već godinu i pol imaju panele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Olakšali su nam jako puno. Postoji aplikacija na kojoj se vidi koliko se struje proizvodi i koliko se potroši. A ostatak novaca je ušteda pa možemo koristiti za neke druge stvari za školu", objašnjava Sanja Povoljnjak, ravnateljica Osnovne škole Novo Čiče.

Na ovaj bi način bi se trebala proizvesti trećina energije koju zgrade potroše u godinu dana. Projekt je vrijedan gotovo 5 milijuna kuna koje većinom stižu iz Europskog gospodarskog prostora. Građani su oduševljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je 30-ak gradova koji su krenuli u priču s obnovljivim izvorima. Iako koristimo tek 10 posto energije iz sunčanih i vjetro elektrana i na začelju smo Europske unije, svaki ovakav primjer korak je naprijed prema boljem i svjetlijem sutra.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo