RASVJETLJAVANJE SITUACIJE / Istraga o Agrokoru ide u tri odvojena smjera: dio novca potrošen na podmirenje privatnih kockarskih dugova, a moguća su i nova uhićenja

Image
Foto: Pixsell

Neslužbeno se saznaje kako za sada istraga ide u tri donekle odvojena smjera, a jedan od njih bi mogao rezultirati novim uhićenjima

18.10.2017.
9:00
Pixsell
VOYO logo

DORH je nakon ispitivanja 12 osumnjičenih osoba u akciji Agrokor, koje se tereti za počinjenje više kaznenih djela protiv gospodarstva, zatražio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka.

Iako policija i tužiteljstvo za sada ne daju dodatne službene informacije o kaznenim djelima, neslužbeno se saznaje kako za sada istraga ide u tri donekle odvojena smjera, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi smjer je inicijalna ponuda dionica Agrokora, koja se nikad nije dogodila, a koliko se možće čut  u ovom dijelu istražitelji za sada imaju najčistije dokaze, koje će biti izuzetno teško srušiti. Naime, Ivica Todorić i Agrokor su 3. siječnja 2011. godine potpisali Sporazum za prijenos troškova za IPO, u kojem se navodilo kako će Todorić nadoknaditi tvrtki sve troškove koji će nastati u svrhu slanja dionica u inicijalnu ponudu.

U sljedećih gotovo šest godina po toj osnovi zabilježeno je čak 2,26 milijardi kuna troškova, a transferi novca i računi pokazuju da je oko polovine tog iznosa potrošeno zapravo na privatne troškove. Novi list doznaje kako istražitelji imaju čvrste indicije kako je dio potrošen i na podmirenje privatnih kockarskih dugova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok to zapravo u konačnici i ne bi bio baš toliki problem da je Todorić pokrio troškove pri izlasku tvrtke na burzu, na kraju je zaključeno kako se neće ići u IPO, a lani 14. prosinca je i raskinut sporazum između Agrokora i tada još uvijek gazde. U uvjetima raskida navedeno je kako se Ivica Todorić jednostavno izuzima od naplate troškova, s obzirom na to da do IPO-a nije došlo, a u ime Agrokora taj su raskid potpisali Todorićev sin Ante i zet Hrvoje Balent.

Istražitelji smatraju kako je drugi smjer naštimavanje dividende Agrokora čime se pogodovalo Todoriću, koji je time bio najveći dobitnik. U dio istrage koji se odnosi na nelegalna naštimavanja, uključeni su i Olivio Discordia i Sanja Hrstić iz Baker Tilly Hrvatske, koji su na kraju davali revizorski 'pečat' na financijska izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se neslužbeno saznaje, policija i Odvjetništvo imaju iskaze svjedoka koji su i sami radili u Baker Tillyju, a tvrde da su vodstvo tvrtke upozoravali na pogreške u Agrokorovim izvješćima koje se na kraju nisu ispravljale.

Treći smjer je, koliko se može saznati, najkompliciraniji i u konačnici bi mogao uroditi i novim uhićenjima jer policija i Županijsko državno odvjetništvo u nastavku svoje istrage provjeravaju i kakve su bile uloge odgovornih osoba iz tih drugih poduzeća koja su se služila tim novcem. U spisu već postoje svjedočenja koja govore kako su za takve transfere iz riznice Agrokora ovlašteni bili otac i sinovi Todorić te Tomislav Lučić, piše Novi list

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo