Ekskluzivne snimke / Istina o zagrebačkoj Covid bolnici: 'Naravno da pucamo po šavovima...'

Pacijenti u sobama tacne s hranom drže na vlastitim trbusima jer nema dovoljno pokretnih stolića

28.10.2020.
18:50
VOYO logo

O najvećoj covid bolnici u Hrvatskoj govori se već nekoliko dana, točnije o stanju i problemima u kojima se nalazi zdravstveno osoblje, ali i pacijenti u Dubravi.

Sve je krenulo pismom Upravi, a onda završilo peticijom i navodnim prijetnjama otkazima. Reporter Goran Latković je iz različitih izvora dobio fotografije koje opisuju teško stanje u bolnici.

Iz liječničkog sindikata upozoravaju kako je sve što se u Dubravi događa odraz lošeg stanja u zdravstvu.

Na fotografijama iz Covid odjela KB Dubrava koje su pristigle u redakciju RLT-a, vreće za smeće stoje na hodnicima, a pacijenti u sobama tacne s hranom drže na vlastitim trbusima jer nema dovoljno pokretnih stolića. Fotografije su pristigle dobili jučer od nekoliko različitih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mjeseci agonije /

Koga pogađa 'dugi Covid' i što je to uopće?

Image
mjeseci agonije /

Koga pogađa 'dugi Covid' i što je to uopće?

Uz pacijente, muči se i zdravstveno osoblje jer je posla svakim danom sve više, priča predsjednica podružnice sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"Naravno da pucamo po šavovima. Uvjeti su teški, oprema je teška. Mi sada imamo dvoje bolnice u jednoj", kazala je Ivana Suton iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara- tehničara. 

Kad su na COVID odjelu, moraju biti posebno odjeveni i u toj opremi smiju biti najviše četiri sata. Toliko im je zagarantirana sigurnost.

"Vi ste ograničeni zbog opreme, zbog kretanja, zbog vremena s kojim možete biti unutra. Tamo možete biti samo četiri sata, u ta četiri sata svoje smjene morate odraditi i dati maksimum sebe", rekla je Suton. 

Zbog toga u vrlo kratkom vremenu moraju obaviti ono što bi inače radili cijelu smjenu. Kad završe, presvlače se na mjestu punom kutija i s jednom grijalicom. Kako doznajemo, u nekim bolnicama nemaju čak ni grijalice pa se presvlače na hladnoći.

Liječnica iz respiratornog centra pisala je Upravi o problemima bolnice, podršku joj je peticijom pružilo njezinih 200 kolega, kojima se navodno prijetilo otkazom. Danas je ministar zdravstva izjavio kako ne podržava hajku na liječnicu koja je istupila.

"Ja sam osobno protiv toga. Ja osobno ne lovim vještice. Kao što sam rekao jučer, svaka informacija koja je utemeljena i ukoliko je istinita je više nego dobrodošla. Već sam kontaktirao KB Merkur jer je i od tamo došlo pismo i treba provjeriti istinitost i tako postupati", ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar Beroš još je u ponedjeljak najavio inspekciju, a nakon što je ona najavljena, doznajemo da su u respiratornom centru KB Dubrava pojačane smjene. Ravnatelj bolnice, obratio se danas priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražili smo smo provođenje nadzora od Povjerenstva za unutarnji nadzor KB Dubrava. Svrha nadzora nije progon nad kolegicom, već utvrđivanje i otklanjanje mogućih nepravilnosti u radu Primarnog respiratorno-intenzivističkog centra. Autorici pisma nitko nije prijetio i odbacujemo bilo kakvu mogućnost otkaza", napisao je ravnatelj. 

U liječničkom sindikatu kažu kako je sve to što se u Dubravi događa, odraz lošeg stanja u zdravstvu koje seže još od prije koronakrize.

"Podaci s kojima smo baratali prije početka pandemije govore da imamo manjak od oko 2000 liječnika i još dodatno da će u idućih par godina najmanje toliko otići u mirovinu. Mi smo u ovu pandemiju ušli s ogromnim manjkom liječnika i viškom prekovremenih sati", izajvila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.  

Popunjenost KB Dubrava covid bolesnicima je na 90 posto, njezini djelatnici su na izmaku snaga, a dodatne probleme kako neslužbeno doznajemo stvaraju igre prijestolja u samoj bolnici.

Reporter Goran Latković izvijestio je o trenutnom stanju u KB Dubrava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nedostatka kadra  i težine situacije već danas je na ispomoć u KB Dubrava pristiglo oko 30 medicinskih sestara i nekoliko liječnika iz drugih zagrebačkih bolnica. Jer ovdje se liječi 225 Covid pozitivnih pacijenata od čega ih je 27 na respiratoru. Što se tiče respiratora, oni su neslužbeno popunjeni pa će  biti dopremljeni iz drugih zagrebačkih bolnica. 

Danas poslijepodne stiglo je dojava da je se virus probio na odjel neurokirurgije jer su tamo pozitivni jedan liječnik i dvoje specijalizanata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je zdravstveni sustav napregnut govori podatak da je danas van funkcije 385 liječnika koji su ili pozitivni na Covid 19 ili su u samoizolaciji. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo