Tjedan cijepljenja / Istina o cijepljenju: 'To je odgovornost svakoga od nas, a upravo u doba epidemije vidi se važnost'

Image
Foto: Thinkstock

Obilježava se Tjedan cijepljenja te promiče pravo pojedinca na cijepljenje radi osnovne zaštite zdravlja

25.4.2020.
17:07
Thinkstock
VOYO logo

Pod sloganom #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, Svjetska zdravstvena organizacija najavila je od 24. do 30. travnja ovogodišnju kampanju i obilježavanje Svjetskog tjedna cijepljenja koji će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svuda. U Međunarodnoj godini medicinskih sestara i primalja ističe se njihov važan doprinos u cijepljenju.

U Tjednu cijepljenja predstavljeni su Europski informacijski portal o cijepljenju (European Vaccination Information Portal) te inicijativa Koalicija za cijepljenje (The Coalition for Vaccination) koja okuplja europska stručna i studentska udruženja s ciljem promicanja najboljih praksi i borbe protiv dezinformacija o cijepljenju. Europska unija je iznimno posvećena zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju te povezivanju svih dionika koji mogu promicati stručne, vjerodostojne i znanstveno utemeljene činjenice o cijepljenju i cjepivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih priča suvremene medicine. Iz dana u dan, međunarodna zajednica odaje priznanje vrijednosti cjepiva i cijepljenju u sprječavanju i kontroli velikog broja zaraznih bolesti, nekoliko vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. Poboljšanje dostupnosti cijepljenja je ključno za postizanje ciljeva održivog razvoja UN-a.

Zbog svega navedenoga,  Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) već godinama u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) obilježava potkraj travnja Europski i Svjetski tjedan cijepljenja kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije uz podsjećanje da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnju kampanju podržali su i Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a, Inovativna farmaceutska inicijativa, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), Međunarodna udruga studenata medicine CROMSIC i mnogi drugi.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolesti. Iznimno je važno naglasiti u ovogodišnjem Tjednu cijepljenja, uza sve već napisano, da se u trenutnoj situaciji ne prekida provođenje Programa obveznog cijepljenja, već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavljaju kako bi se zaštitili oni najranjiviji od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, piše među ostalim u priopćenju HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo