sporni kriteriji / Isplata bonusa: 'To što trgovci rade je strašno. Radnici se boje ići na godišnji, ostati s bolesnim djetetom'

Image
Foto: PIXSELL

U Sindikatu trgovine smatraju kako je sve to "lijepo i krasno", ali da su vrlo sporni kriteriji po kojima se nagrade isplaćuju radnicima

13.6.2019.
8:11
PIXSELL
VOYO logo

U posljednje vrijeme nekoliko se trgovačkih lanaca i tvrtki pohalilo da za dobre rezultate poslovanja isplaćuju nagrade svojim zaposlenicima. 

Tako su iz "Peveca" izvijestili da su isplatili stimulaciju radnicima u ukupnom iznosu većem od dva milijuna kuna, iz "Podravke" da su za djelatnike osigurali po 1000 kuna neto, a iz "Lidla" da će uz plaću za svibanj njihovi zaposlenici dobiti i izdašnih 4000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pojedinim se trgovinama spomenuta nagrada isplaćuje jednokratno, a u drugima svaki mjesec, kao svojevrstan dodatak na plaću ili stimulacija. Primjerice, "Konzum" je objavio kako svojim djelatnicima isplaćuje 350 kuna svaki mjesec, uz plaću, i to od prosinca prošle godine. Kod ostalih se trgovaca mjesečni bonusi kreću u rasponu od 200 do 400 kuna.

U Sindikatu trgovine smatraju kako je sve to "lijepo i krasno", ali da su vrlo sporni kriteriji po kojima se nagrade isplaćuju radnicima. Problem je, kažu, što se bonusu, u većini trgovačkih lanaca, ne mora nadati onaj radnik koji je zbog zdravstvenih razloga neko vrijeme bio odsutan s posla ili, pak, roditelj koji je koristio rodiljni dopust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što neki trgovci rade je zbilja strašno - ako je, naime, radnik bio na bolovanju dulje od tri ili osam dana, kako nam kažu naši članovi, ne mora računati na bonus. Pojedini poslodavci su toliko rigorozni da kao kriterij za isplatu nagrade uzimaju i dane godišnjeg odmora. Jedna prodavačica, članica našeg Sindikata, požalila nam se kako je zbog odlaska na zakazanu operaciju karcinoma štitnjače ostala bez ovog dodatka na plaću. I sad, lako je ako poslodavac tu nagradu isplaćuje po mjesecima, pa će radnik koji iz opravdanih razloga nije bio taj mjesec na poslu ostati bez nekoliko stotina kuna. Ni ovo rješenje, naravno, ne opravdavamo, no radniku je ono definitivno prihvatljivije nego da ostane bez 4000 ili 5000 kuna koje neki poslodavci jednokratno isplaćuju samo zato što je 15 dana bio na bolovanju", rekla je za Slobodnu Dalmaciju Rozana Duplančić, izvršna tajnica u splitskom regionalnom uredu Sindikata trgovine Hrvatske (STH).

"Stalno nas zovu članovi koji su frustrirani jer se boje otići na godišnji odmor što je njihovo zakonsko pravo ili, pak, ostati kod kuće s bolesnim djetetom jer neće dobiti bonus. Zbog svega što se događa na terenu, smatramo da bi bilo bolje da umjesto spomenute nagrade poslodavci ovaj neoporezivi iznos do 5000 kuna dijele kao trinaestu plaću koju bi onda dobivali svi radnici, osim, naravno, onih koji duže razdoblje vuku bolovanje", smatra čelnica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo