ISKUSNI KRIMINALIST 'POPLJUVAO' POLICIJU: / 'Kod nas možeš ubiti koga hoćeš, smjestiti ga u škrinju ili u septičku jamu i nema problema...'

Image

'Svaki nestanak od nekoliko dana je već nekakav alarm da slučaj treba gledati nekim drugim očima'

3.5.2020.
8:23
VOYO logo

U mjestu Pologi u Općini Dubravica u subotu je pronađeno trupla muškarca u septičkoj jami, izvijestila je PU zagrebačka. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, a još se službeno ne zna je li riječ o ubojstvu ili pak nesretnom slučaju. Policijska istraga je u tijeku, a mještani Pologija uvjereni su da je u noći na petak, 8. i 9. prosinca 2016. godine, u septičkoj javi skončao 63-godišnji Viktor Jajčanin. Jajčanin je inače Hrvat s adresom u Amsterdamu.

Svoje sumnje da je njezin otac žrtva ubojstva je za Jutarnji list izrazila kći Viktora Jajčanina te je rekla da je on nakon razvoda od njezine majke bio sklon piti. Zbog toga je znao biti neugodan prema drugima na verbalni način pa ona ne isključuje mogućnost da ga je netko ubio nakon što je izašao iz kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽAS U OKOLICI ZAGREBA: /

Krenuli s redovnim čišćenjem septičke jame, a onda unutra pronašli tijelo muškarca

Image
UŽAS U OKOLICI ZAGREBA: /

Krenuli s redovnim čišćenjem septičke jame, a onda unutra pronašli tijelo muškarca

Iskusni kriminalist u ovom slučaju vidi niz propusta policije

Viktor Jajčanin se gotovo četiri godine nalazi u evidenciji nestalih osoba. Muškarac koji je čistio septičku jamu i pronašao truplo za Jutarnji je ispričao da je auto nađen u subotu odmah iza prvog zavoda, odmah uz cestu i da su vrata suvozača bila otvorena.

Image
Image

02.05.2020.,Vularija -Pucnjava u medjimurskom naselju Vularija. Dvije su osobe ranjene .Policijski ocevid je u tijeku, a na mjestu dogadjaja je i interventna policija. Photo:Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

"Vjerojatno je kroz njih izišao van, a u automobilu su bile stvari i mobitel. Pretpostavljam da je otvorio vrata jer je tada još bila kvaka u ovoj prostoriji u kojoj je septička i nije vidio i upao je u nju. Da ga je netko bacio, pa ne bi ostavio upaljeno svjetlo i otvorena vrata. Valjda je malo popio, nije vidio da je rupa i upao je u nju. Tražili su dan, dva i onda je sve stalo", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Lazarević, iskusni kriminalist i nekadašnji šef ekipe za očevide PU zagrebačke, upravo u tome vidi niz propusta policije u ovom konkretnom slučaju. Kako je ispričao RTL-u, smatra da policija jako malo pažnje posvećuje nestalim osobama i da se sve svodi na to da unesu podatke u sustav i da tu za njih priča završava. Tvrdi da policija po tom pitanju više ništa ne poduzima.

Gdje u ovom slučaju kriminalist vidi propuste?

"Konkretno u ovom slučaju, policija je bila kod jame i štapovima su muljali po septičkoj jami, a nisu se sjetili isprazniti je. Trebali su obaviti očevid na autu, razgovarati s osobama... Nisu se ni potrudili nešto utvrditi. Sramota! Četiri godine čovjek je u septičkoj jami. Strašno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su sad zapisnici policajaca koji su radili na slučaju kada su ga proglasili nestalim? Je li to itko pregledao? Kod nas u Hrvatskoj možeš ubiti koga hoćeš, smjestiti ga u škrinju ili u septičku jamu i nema problema", govori umirovljeni kriminalist za RTL.

Komentar na 'slučaj škrinja' iz Palovca

Kriminalist se osvrnuo na slučaj iz Palovca koji je zgrozio cijelu Hrvatsku kada je u škrinji obiteljske kuće pronađeno tijelo Jasmine Dominić koja se skoro 20 godina vodila kao nestala osoba. Još je ranije za RTL komentirao da savršeno ubojstvo ne postoji, ali da bi slučaje iz Palovca mogao postati baš to, u slučaju da se ubojica riješio tijela. Lazarević smatra da je za to odgovorna nemarna policijska istraga jer su prve greške napravljene već pri prijavi nestanka nesretne Jasmine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Meni se čini da gotovo ništa nisu dobro napravili. Svaki nestanak od nekoliko dana je već nekakav alarm da slučaj treba gledati nekim drugim očima", rekao je umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević.

Osvrnuo se i na smrt virovitičkog pročelnika

Branko Lazarević komentirao je i kontroverzan slučaj samoubojstva mladog virovitičkog pročelnika za financije, Siniše Palma. I tu je ovaj kriminalist uočio propuste policije. Dakle, tragični slučaj se dogodio prije nešto manje od godine dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nakon što su Palma posljednji put vidjeli u gradskim uredima gdje je imao sastanak s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom Palm je otišao iz ureda. Razgovor među njima je navodno bio oštar, a Palm je svojoj majci s kojom je živio rekao da mora nešto obaviti. Poslije tri dana mladi je pročelnik pronađen mrtav u šumi. U službenoj izvješću stoji da je Palm počinio samoubojstvo. Međutim, ovaj slučaj praćen je nizom kontroverzi.

"Mene je apsolutno iznenadilo u prvome redu to što nije obavljena obdukcija, već samo mrtvozorstvo, a njega je obavila osoba koja nije čak niti liječnik, već medicinska sestra. Da je obavljena obdukcija i analiza krvi i urina znalo bi se više. Oni su nepismeni. Nije dovoljno znati da je suicid. Ako i jest suicid, ipak treba vidjeti da li je netko kriv za to. Stvar je itekako ozbiljna po mome mišljenju", komentirao je Lazarević za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo