'SAD IMA 101 TEORIJA' / Iskusni kapetan o potrazi za Miškićem: 'Ako su se dokopali splavi, onda i dalje plutaju Atlantikom'

Image
Foto: Facebook

'Ako je na splavi netko pametan, namirnice se mogu raspodijeliti na jako puno dana', kaže iskusni hrvatski pomorac

10.10.2019.
15:20
Facebook
VOYO logo

"Ovu situaciju u potpunosti može razumjeti samo onaj tko je plovio", riječi su kojima je umirovljeni dubrovački kapetan Jakša Đanko Zupčić prokomentirao potragu na Atlantiku za izgubljenim pomorcima među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, piše Dubrovački dnevnik. 

Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode potonuo je još 26. rujna, u oluji izazvanoj uraganom Lorenzo. Bio je na putu prema Gvajani, a problemi su počeli na Atlantiku. Spašena su tri člana posade i pronađena tijela četvorice poginulih pomoraca. Za sedmoricom preostalih, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić, još se traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istinu ćemo doznati samo ako nađu pomorce"

"Čitam svašta na portalima. Neki koji komentiraju se razumiju u ovo, neki se ne razumiju. Sad tu ima 101 teorija. Govore da je brod bio slab, loš. To je takozvani 'supplier', dakle kao neki opskrbni brod. Relativno malen brod. Čuli smo da je bio na dvotjednom popravku prije nego što je isplovio prema Srednjoj Americi. Mi ne znamo, ne možemo znati je li isplovio zbog žurbe, jesu li napravljen svi popravci. Čuli smo priču i da nije imao goriva. Sad su sve to naklapanja. Istinu ćemo doznati samo kad, ako Bog da, pronađu sedmoricu pomoraca. Također, netko je tom i takvom brodu potpisao papire. Morat će se provjeriti je li imao uredne papire za isplovljavanje", rekao je Zupčić.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je važna i brzina broda, ali ističe kako se nevrijeme očito nije moglo izbjeći.

"Takvo nevrijeme se događalo i meni, pokušavaš to izbjeći kako najbolje znaš. Kako vidim u medijima, protok vode je bio s krmene strane broda, a vidjeli smo njegovu sliku i ima nisku krmu. Ako je more prvo ušlo u strojarnicu, tada je to najteže. To su valovi od 15 pa i 20 metara. Zamislite, ugasio se stroj, isto kao i pomoćni motori, u mraku ste, a valovi vam dolaze sa strane, a vi ste u nagibu od 40, 45 stupnjeva. Tada vam je džaba, ma koliko god da imate iskustva i koliko god da ste pametni", rekao je Zupčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

"Splav je najvažnija"

Smatra da je sada splav najvažnija od svega. "No, zamislite kako je u takvim uvjetima teško splav baciti u more. Ona stoji na svojoj podlozi, na sedlu. Treba je odvezati, dignuti spojke koje je drže uz postolje... Ona ima i konop koji trznete i splav padne zajedno s oklopom u more, gdje se napuše i sve biva u redu. No, to je kad je vrijeme idealno. Kako to sve napraviti tijekom nevremena?", zapitao se kapetan Zupčič. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji još jedna mogućnost. Splav ima hidrostatičnu kuku i dok brod tone, ta kuka automatski presiječe konop i splav ispluta na površinu. Daj Bože da su se dokopali te splavi! Ako jesu, onda i dalje plutaju Atlantikom. No, teško je dok vi plutate u moru tek tako pristupiti splavi", dodao je.

"Te splavi imaju rakete, ručne buktinje, litru i pol vode po osobi te energetske pločice hrane. Ako je netko pametan unutra, to se onda može raspodijeliti na jako puno dana", kaže kapetan koji upozorava da je splav teško naći u golemom prostranstvu Atlantika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudno. Sada više ne spominju da je uočena splav" 

"Pogotovo je teško ako je loša vidljivost. Govore da su ih snimili sateliti. Ali, jesu li oni uopće uočili splav ili nešto drugo? Sinoć smo čekali hoće li potraga uroditi plodom jer su svi krenuli prema lokaciji gdje je splav navodno uočena, ali sad se to više ne spominje. To mi je čudno", kaže kapetan te dodaje kako je prvotno bila pogreška prekinuti potragu. Posebno zbog toga što se sumnjalo da su pomorci na splavi. 

"U svakom slučaju, uvjeren sam da je kapetan Dino s ostatkom svoje posade živ ako se dokopao splavi. Najvažnije je da ga nađu i da bude živ i zdrav. Takvo nešto psihički uništi čovjeka, ali bitno je da bude živ. Nadajmo se da se dokopao splavi. Sad tu ima puno priča, ali istina će se znati samo kad ih i ako ih nađu", kazao je iskusni pomorac koji je plovio 47 godina, od kojih je 25 godina bio kapetan, piše Dubrovački dnevnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo