JAČANJE TENZIJA / Istaknuti iranski klerik prijeti: 'Američka flota može biti uništena jednom raketom'

Image
Foto: AP Images

Američki nosač zrakoplova Abraham Lincoln, koji je Trump poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao kroz Sueski kanal

10.5.2019.
18:16
AP Images
VOYO logo

Dok se američki nosač zrakoplova probližava Perzijskom zaljevu, Iranska revolucionarna garda u petak je poručila kako neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, a poznati iranski klerik ajatolah Tabatabai Nedžad upozorio je da američka flota može biti "uništena jednom raketom". 

Iranska garda to je istaknula u odgovoru američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u četvrtak pozvao iransko vodstvo na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa. Trump je rekao da ne može isključiti opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dviju zemalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, američki komercijalni brodovi, među njima i tankeri s naftom, koji plove ključnim bliskoistočnim morskim putovima, mogli bi postati meta Irana, upozorila je američka Agencija za pomorstvo (MARAD). 

Američki nosač zrakoplova Abraham Lincoln koji je Trump poslao na Bliski istok kao upozorenje Iranu, u četvrtak je prošao kroz Sueski kanal. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavilo je američko Središnje zapovjedništvo (CENTCOM), protumačivši to kao odgovor na iransku prijetnju. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poluslužbena iranska novinska agencija ISNA prenijela je izjavu ajatolaha Tabatabaija Nedžada o tome da bi američka "milijardu dolara vrijedna flota mogla biti uništena jednom raketom". 

Ajatolah Tabatabai Nedžad predstavnik je iranskoga vrhovnog vođe Alija Hamneija u gradu Esfahanu. Hamneija mnogi smatraju sklonijim tvrdolinijašima koji se protive iranskom predsjedniku Rouhaniju i njegovim umjerenim saveznicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka agencija za pomorstvo (MARAD) u četvrtak je upozorila kako je od početka svibnja povećana mogućnost da će Iran i njegovi regionalni saveznici djelovati protiv SAD-a i američkih interesa. 

To uključuje i moguće napade na proizvodnju nafte, posebice nakon što je Teheran zaprijetio da će zatvoriti ključni Hormuški tjesnac kroz koji prolazi trećina svjetskog naftnog prometa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo