Satnica znatno niža /

Ipak smo u nečemu napredniji od Njemačke: u Hrvatskoj manja razlika između plaća žena i muškaraca

Image
Foto: Mia Horvat/PIXSELL

Iako na većini Eurostatovih ljestvica usporednih podataka stojimo vrlo loše, Hrvatska ima jedan od najmanjih jaza u pogledu plaća žena i muškaraca

17.11.2017.
11:40
Mia Horvat/PIXSELL
VOYO logo

Žene u prosjeku u Europskoj uniji proječno zarađuju 16,3 posto manje od muškaraca, dok je u Hrvatskoj jaz manji - 10,4 posto, pokazuju podaci Eurostata. Hrvatsku to svrstava među države EU-a s najmanjom nejednakosti po pitanju muško-ženske cijene rada.

Iako je prosječna cijena rada u Hrvatskoj niža nego u većini drugih zemalja Europske unije, dotični podaci mogu se smatrati pozitivnima, s obzirom da na većini Eurostatovih ljestvica Hrvatska stoji vrlo loše, ističu iz Arhivanalitike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje razni razlozi za razlike zarada među spolovima. Mogu se jako razlikovati među zemljama. Primjerice, zemlje se mogu razlikovati po dominantnoj vrsti poslova žena, posljedicama prekida karijere, radu s pola radnog vremena zbog rođenja djeteta, prema kulturno uvjetovanim odlukama u korist obiteljskog života itd. Također, udio radno aktivnih žena i njihova obilježja značajno se razlikuju među zemljama, posebice zbog institucija i stavova koji reguliraju ravnotežu između privatnog i poslovnog života koji utječu na karijeru, a time i na plaću žena. Stoga u ovakvim usporedbama, samo na temelju statističkih podataka, valja biti oprezan pri tumačenju što je dobro, a što loše u pogledu razlika plaća", objašnjavaju iz Arhivanalitike, ne zauzimajući stav je li veći jaz u plaćama dobar ili loš.

Image
Foto: Eurostat

Razlike u satnici u Europskoj uniji po strukama. Izvor: Eurostat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimlijvo, muškarci u EU-u zaposleni kao menadžeri u prosjeku zarađuju 32 eura, a žene 21 euro po satu, dok je u Hrvatskoj razlika značajno manja - muškarci zarađuju 13,3 eura, a žene 12,8 eura po satu.

Najveća nejednakost u muško-ženskim plaćama postoji u Njemačkoj, Estoniji i Češkoj. Na drugoj strani ljestvice uz Hrvatsku su Italija, Luksemburg i Rumunjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo