IPAK ĆE IM POKRITI FIKSNE TROŠKOVE: / Ministar Aladrović objavio detalje paketa za pomoć poduzetnicima

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Druga mjera se odnosi na pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna.

4.12.2020.
17:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.

Aladrović je u izjavi novinarima u Ministarstvu istaknuo da je Vlada već ranije predstavila tri mjere s kojima pomaže gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o mjeri očuvanja radnih mjesta, kojom se daje između 2.000 i 4.000 kuna mjesečne naknade za radnike, pri čemu ako je poslodavac zatvoren duže od 14 dana automatizmom dobiva 4.000 kuna po radniku. Za to se uz doprinose izdvaja oko 470 milijuna kuna. Tu je mjeru na današnjoj sjednici ažuriralo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Druga mjera se odnosi na pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna. Da bi se kvalificirali za ovu mjeru, poduzetnici će morati imati pad prihoda od 60 i više posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine tj. prosinac na prosinac. Za korištenje te mjere Porezna uprava će u vrlo kratkom roku propisati uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća mjera je novi paket tzv. covid kredita preko Hamag-Bicro-a u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Na taj način, dodao je Aladrović, obuhvaćene su sve grane za koje u Vladi smatraju da su do 21. prosinca najizloženije epidemiološkim mjerama koje su pooštrene krajem studenoga kako bi se suzbilo širenje Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratit ćemo sve epidemiološke mjere, evaluirati njihov učinak i sukladno tome, ukoliko bude potrebe, ažurirati ekonomske mjere kako bi očuvali radna mjesta i poslovnu aktivnost poduzetnika", kazao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo