nepromijenjeno stanje / Pričamo o dobroti, a osobe s invaliditetom institucije i ministarstva sustavno ignoriraju: predstavnica Inicijative poslala očajan apel

Image
Foto: Google Maps

Na sastanku održanom 13. veljače osnovana je Inicijativa za pristupačno vještačenje. Razlog tomu bilo je sustavno ignoriranje problema od strane institucija i ministarstava

24.3.2017.
11:12
Google Maps
VOYO logo

Na sastanku održanom 13. veljače osnovana je Inicijativa za pristupačno vještačenje. Razlog tomu bilo je sustavno ignoriranje problema od strane institucija i ministarstava u pogledu pristupačnijeg vještačenja za osobe s invaliditetom. Priča se polagano počela pokretati 2015. godine, ali je od onda nastalo zatišje, osim u lokalnim medijima. U priopćenju kojeg je potpisala predstavnica Inicijative Maja Karaman Grbavac istaknula je:

"Udruge za zaštitu prava osoba s invaliditetom Splita već dvije godine pojedinačno upozoravaju nadležne institucije da su prostorije Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Područni ured Split, zbog arhitektonskih prepreka nepristupačne nepokretnim i slabije pokretnim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravano je i da prostor i uvjeti rada nisu primjereni zaposlenicima niti korisnicima usluga Zavoda među kojima su sve osobe s invaliditetom Splitsko-dalmatinske županije.

Unatoč višekratnim upozorenjima nadležnom Ministarstvu, ravnateljstvu Zavoda te Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te unatoč brojnim napisima u medijima, stanje je nepromijenjeno od osnivanja Zavoda i formiranja Područnog ureda u Splitu 1. siječnja 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepokretni i slabije pokretni korisnici usluga Zavoda i dalje se vještače u dvorištu zgrade, na parkiralištu u automobilima i sl.

Od nadležnih institucija opetovano je stizao odgovor da se intezivno radi na mogućem preseljenju Područnog ureda u Splitu u primjereniji prostor. Identično pisano očitovanje ravnateljstva Zavoda datira od 30. prosinca 2015. godine, kao i od 31. siječnja 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo (ne)činjenje suprotno je svim međunarodnim standardima zaštite prava osoba s invaliditetom, UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i pozitivnim propisima Republike Hrvatske kojima se osobama s invaliditetom mora omogućiti korištenje javno dostupnih resursa, a posebice usluga ustanove koja je prva stepenica u ostvarivanju njihovih materijalnih i nematerijalnih prava."

No, njen apel prošao je neprimjetno stoga se u našu redakciju ponovno javila Karaman Grbavac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljubazno vas molim da približite javnosti sramotu Zavoda za vještačenje osoba s 
invaliditetom u Splitu - ulaz u zgradu čini 10 stepenica koje nepokretne osobe ne mogu savladati (nema rampa, dizala, ničeg) pa se vještaci spuštaju u dvorište ili na parkiralište vještačiti osobe (uz to u blizini postoji samo jedno parking mjesto za invalide)... Interijer je jednako deprimirajući, u poluraspadnom stanju (razbijeni zahodi, prljavo, hrpe spisa po hodnici i sl.). Dvadeset udruga iz Splita pod nazivom 'Inicijativa za pristupačno vještačenje' se okupilo da zajednički apelira i ukaže na ovaj problem, ali osim dopisivanja s ministarstvo nije se ništa pomaklo od 2015. godine kada je Zavod tamo smješten.
"

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo