OVO VIŠE NIJE NORMALNO / Inflacija nam je doslovno progutala jednu plaću, a neki trgovci nemaju milosti: 'Rastu cijene i tamo gdje nije opravdano'

Inflacija je toliko velika da je već sada pojela jednu plaću ili mirovinu, a ekonomistica Marijana Ivanov savjetovala je kako to spriječiti

19.5.2022.
23:24
VOYO logo

Trinaesta se plaća u Hrvatskoj čini kao mit. Sindikalisti je već desetljećima dozivaju, a ponekad je vide tek zaposlenici pojedinih privatnih tvrtki. No, ove bismo godine svi skupa mogli zazivati i 12. plaću.

Naime, sve je toliko poskupjelo da će nam ukrasti jednu plaću ili mirovinu, izračunala je novinarka Novog lista, Jagoda Marić. Ta plaća se jednostavno neće vidjeti na računima zbog rastuće inflacije. The Economist, pak, piše kako nam prijeti i prehrambena katastrofa. Uzročnik i jednog i drugog je, po mnogima, rat u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lihvarstvo ili ratno profiterstvo?

Sve je počelo s cijenama energenata. "Ovakve cijene plina su lihvarstvo, zapravo ratno profiterstvo", izjavio je nedavno bivši ministar financija Boris Lalovac.

Image
'TO JE LUDNICA!' /

Bivši ministar financija šokiran skokovima cijena: 'Nije 5, nego 50 posto!'; A najgore tek slijedi? 'Podivljat će. Toga se bojimo'

Image
'TO JE LUDNICA!' /

Bivši ministar financija šokiran skokovima cijena: 'Nije 5, nego 50 posto!'; A najgore tek slijedi? 'Podivljat će. Toga se bojimo'

No, nisu samo naftne i plinske kompanije odgovorne za rast cijena. Stoga je ekonomistica Marijana Ivanov za RTL Direkt objasnila kako je došlo do enormnog rasta cijena svega, koji nam je ukrao jednu plaću, odnosno mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neopravdani rast cijena

"Primjećuje se rast cijena i tamo gdje nije opravdano. Jasno je da inflacija, koja iskrivljuje odnose koliko što vrijedi ili ne vrijedi i stvara netransparentno okruženje, omogućuje i dijelu proizvođača, pa čak i trgovaca da podižu cijene daleko više nego je to potrebno. Ali očito je da je potražnja određenih proizvoda visoka i kupci će kupiti proizvod neovisno o tome koliko košta.

Zapravo, imao situaciju da je jedan proizvod u odnosu na situaciju od prije dva tjedna danas 30 posto skuplji i za dva dana spušta ga se akcijom na cijenu koja ga čini 10 posto skupljim nego prije i onda je prilično jasno da taj rast cijena nije trebao biti 30, nego 10 posto ili puno manje. Kažemo da su cijene hrane u eurozoni rasle za 8,6 posto i više od toga nisu trebale ni u Hrvatskoj. Jedini koji mogu nešto promijeniti sami su potrošači, da jednostavno bojkotiraju proizvođače i trgovce koji su podigli cijene daleko više", objasnila je Ivanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo