BOLNICE PUNE ZARAŽENIH, NAJGORE JE U VARAŽDINU I RIJECI: /

'Imamo mali vrhunac koji je možda refleksija Uskrsa'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3099 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13880

14.4.2021.
7:19
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1955 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185
  • Preminula je 41 osoba
  • U svijetu je potvrđeno 137.286.747 slučajeva zaraze
  • Oporavilo se 110.474.951, a preminulo 2.959.727
  • Krešimir Luetić smatra da je u Hrvatskoj uzlazni krak trećeg vala
  • Marko Kutleša tvrdi da bi vrhunac ovog vala trebao biti za desetak dana

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Kanada neće ograničiti cjepivo AstraZenece

22:33 - Kanadsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u srijedu da neće ograničiti upotrebu cjepiva AstraZenece nakon što je utvrđeno da prednosti tog cjepiva nadmašuju rijetke rizike zgrušavanja krvi. Zasebno savjetodavno vijeće je ranije preporučilo Kanadi da prestane nuditi to cjepivo osobama mlađim od 55 godina. Povjerenstvo preispituje taj savjet, navelo je ministarstvo u priopćenju. Danska je u srijedu postala prva zemlja koja je prekinula upotrebu tog cjepiva zbog moguće veze s rijetkim krvnim ugrušcima, a neke druge zemlje su odredile ograničenja za njegovu upotrebu. Ali kanadsko ministarstvo zdravstva je navelo u priopćenju da prema podacima iz Europe nisu utvrđeni specifični rizični čimbenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga kanadsko ministarstvo ne ograničava upotrebu cjepiva za neku određeni skupinu. Mogući rizik tih nuspojava je jako rijedak, a blagodati cjepiva u zaštiti od covida-19 nadmašuju njegove potencijalne rizike".

Kanada je u utorak priopćila da je zabilježila prvi slučaj zgrušavanja krvi nakon primjene AstraZenecina cjepiva. Pacijentica iz Quebeca se oporavlja. U Kanadi je u porastu broj slučajeva zaraze covidom-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


CIA: Nije isključena opcija incidenta u kineskom laboratoriju

22:30 - Američke obavještajne službe ne isključuju hipotezu po kojoj je došlo do incidenta u kineskom laboratoriju kako bi objasnile početak epidemije koronavirusa u Wuhanu u Kini, rekli su u srijedu dužnosnici. "Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada ni kako je virus prvi puta prenesen", rekla je direktorica obavještajne službe Avril Haines pred senatskim odborom. Ona je govorila o dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti podrijetlo koronavirusa: kontakt čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident. Dodala je da se nastavlja raditi na tom pitanju i prikupljati informacije kako bi se došlo do pojašnjenja podrijetla pandemije.

Više pročitajte

Image
AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE O POJAVI KRONAVIRUSA: /

Nije isključena opcija incidenta u kineskom laboratoriju

Image
AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE O POJAVI KRONAVIRUSA: /

Nije isključena opcija incidenta u kineskom laboratoriju


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji započela proizvodnja Sputnjika V, bit će ga i za regiju

20:47 - Proizvodnja ruskog cjepiva Sputnjik V počela je u beogradskom institutu Torlak, a ono bi se u doglednoj budućnosti moglo izvoziti i u države u regiji, javili su u srijedu beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje ruskog RDIF-a. "Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Europi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji u skladu je s najstrožim standardima", priopćili su iz Ruskog fonda za izravne investicije (RDIF). "RDIF i Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak udružuju snage kako bi svijetu donijeli više cjepiva Sputnjik V", objavila je ruska strana na svom službenom Twitteru.

Toj se objavi pridružio i srbijanski ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladina povjerenstva za suradnju s Rusijom Nenad Popović najavljujući punu proizvodnju od 20. svibnja. Popović je naveo kako je danas "u nazočnosti stručnjaka iz ruskog fonda i ruske farmaceutske tvrtke Generijum" u Torlaku "obavljeno punjenje prve serije kontrolnih doza" cjepiva Sputnjik V. "Od 20. svibnja kreće proizvodnja", istaknuo je Popović na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija u kampanji masovnog procjepljivanja sada, uz ruski Sputnjik V, koristi još tri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, te kineski Sinopharm koji je, s dosad isporučenih 2,5 milijuna doza, najzastupljeniji u procesu imunizacije.


Rusija tvrdi da Sputnjik V ne izazva trombozu

19:56 - Rusija je izjavila u srijedu da njezino glavno cjepivo protiv covida-19, Sputnjik V, ne izaziva rijedak tip krvnih ugrušaka koji su zabilježeni nakon korištenja druga dva cjepiva koncipirana istom tehnologijom.

"Potpuna analiza neželjenih učinaka tijekom kliničkih testiranja i tijekom masovnog cijepljenja Sputnjikom V je pokazala da nije bilo slučajeva cerebralne venske tromboze", naveo je istraživački institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnson se trenutačno sumnja da su izazvali više desetaka slučajeva tih vrlo rijetkih krvnih ugrušaka, od kojih su neki završili smrću, pa su vlasti nekoliko zemalja ograničile njihovu upotrebu. Ta dva cjepiva i Sputnjik V koriste istu tehnologiju proizvodnje. Međutim, institut Gamaleja je naglasio da su sva vektorska cjepiva "različita i ne mogu se izravno uspoređivati". Prema tom izvoru, Sputnjik V je uvelike različit "u strukturi i tehnologiji proizvodnje" od cjepiva AstraZenece i Johnson & Johnsona.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska i Švicarska otvaraju terase, a Belgija i Izrael granice

19:26 - Mađarska će otvoriti terase kada cijepi 3,5 milijuna ili polovicu stanovništva što se očekuje idući tjedan, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu, a otvaranje terasa i sportskih natjecanja s gledateljima najavila je i Švicarska, dok granice otvaraju Belgija i Izrael. Mađarska je počela postupno otvarati trgovine i neke usluge nakon što je prošli tjedan cjepivo primila trećina populacije. S obzirom na bolnice pretrpane covid pacijentima, liječnička komora taj je potez ocijenila preuranjenim, objavio je Reuters. Orban, koji hoda po tankoj žici između rekordnih brojeva zaraženih i pritiska da otvori gospodarstvo, objavio je ublažavanje mjera, uključujući otvaranje restorana.

"Želimo dio naših starih života natrag", objavio je Orban na Facebooku. Orban je također rekao da bi se postupno mogle otvoriti i škole, a vrtići sigurno od idućeg ponedjeljka.

Uz otvaranje terasa restorana i sportskih natjecanja s gledateljima, švicarska vlada je objavila i da će od 19. travnja otvoriti kina, kazališta i koncertne dvorane, iako će posjetitelji morati nositi maske i držati distancu. Sveučilišta i druge obrazovne ustanove za odrasle će moći održavati nastavu uživo uz smanjeni kapacitet. Ublažavanje mjera dolazi unatoč tome što je epidemiološka situacija i dalje krhka te se pogoršala posljednjih dana.

Belgija, u kojoj je prelazak granice u turističke ili neke druge svrhe koje nisu nužne bio zabranjen od kraja siječnja, ponovno od ponedjeljka vraća tu mogućnost, rekao je premijer Alexander De Croo, prenosi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana putovanja u EU ukida se s nedjeljom navečer ali putovanja se i dalje ne preporučuju, rekao je premijer na konferenciji za novinare. Za putovanja izvan EU-a pravila se ne mijenjaju. Sada će belgijski građani moći putovati u zemlje EU-a ali uz striktno praćenje po povratku što znači da će, ako se vraćaju iz "crvene zone", morati napraviti test prvi i sedmi dan po povratku te biti u izolaciji. Belgija će također od 8. svibnja omogućiti otvaranje terasa barova i restorana, prvi puta u šest mjeseci.

Izrael se gotovo potpuno zatvorio nakon izbijanja pandemije, a budući da je turizam važna grana gospodarstva, vlada polako popušta restrikcije nakon znatnog napretka u programu cijepljenja i pada broja novih infekcija i težih slučajeva covida-19. Društvo se u Izraelu već počelo otvarati i građani koji su dobili dvije doze cjepiva ili oni koji su preboljeli covid-19 mogu u kazališta, muzeje ili hotele. Neki tvrde da je takva odluka diskriminirajuća prema onima koji su izabrali ne cijepiti se ili onima koji se ne smiju cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bolnice pune zaraženih, najteža situacija u Rijeci i Varaždinu

18:56 - Dok se bolnice pune, liječnici upozoravaju da je riječ o britanskom soju koronavirusa, da su kliničke slike teže, a pacijenti mlađi. Najgore je u riječkoj i u varaždinskoj bolnici, piše RTL.

U KBC-u Rijeka svih 208 pacijenata s težim oblikom covida-19 neprestano je pod budnim okom bolničara, ali mjetsa je sve manje i ostalo je svega 40 slobodnih kreveta. U Primorsko goranskoj županiji samo u jednom danu se zarazilo više od 430 pacijenata od kojih će dio - uvjereni su u KBC-u Rijeka - završiti u bolnici.

"Sada imamo jedan mali vrhunac, možda je to refleksija Uskrsa. Nadamo se da će ukupan broj ipak biti silazni i da u odnosu na onaj jedan dan prije Uskrsa kad smo imali preko 600 novooboljelih u PGŽ, a znamo da val kao na moru zapljusne bolnicu s jednim vremenskim odmakom", rekao je za RTL ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksponencijalni rast hospitaliziranih prepunio je varaždinsku bolnicu gdje su spremni i treću jedinicu intenzivnog liječenja pretvoriti u covid-odjel, a sve operacije su na čekanju. Pacijenti su sve mlađi, stanje im je sve teže, a brojke se opasno približavaju onima s kraja prošle godine.

"U kratkom roku je došlo do značajnog porasta. Mi u ovom trenutku dnevno primamo između 5 i 15 bolesnika s izuzetno teškom kliničkom slikom i ako gledamo krivulje - krivulje su na žalost vrlo slične onima koje smo imali u studenom", rekao je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prag želi od Danske kupiti neželjene doze AstraZenecina cjepiva

18:43 - Nakon odluke Danske da obustavi svaku upotrebu AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa, Češka je izrazila želju da preuzme višak cjepiva od Danske. "Spremni smo kupiti AstraZenecino cjepivo od Danske," tvitao je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Cjepivo AstraZenece je na udaru posljednjih tjedana dok raste zabrinutost da bi njegova upotreba mogla izazvati smrtonosne krvne ugruške. Nekoliko zemalja je ograničilo upotrebu tog cjepiva, ali Danska je učinila korak dalje i za sada u potpunosti obustavila njegovu upotrebu. Ali ponuda Češke pokazuje da neke zemlje i dalje žele cijepiti stanovništvo tim cjepivom. Za sada nije jasno je li takva prodaja između dviju zemalja dozvoljena prema pravilima Europske unije. Danska u srijedu nije isključila mogućnost ponovnog korištenja tog cjepiva. Češku vladu kritizira se za spori dogovor oko cijepljenja. Do sada je u potpunosti cijepljeno 768.250 ljudi od 10,7 milijuna stanovnika.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki treći Austrijanac koji želi može se cijepiti ovog tjedna

17:50 - Svaki treći Austrijanac koji se želi cijepiti protiv koronavirusa, trebao bi dobiti prvu dozu do kraja tjedna, rekao je kancelar Sebastian Kurz. "Prelazimo zadnje metre do pobjede nad pandemijom", rekao je Kurz u srijedu u Beču i dodao da će neke pokrajine uskoro završiti cijepljenja starijih od 65 godina. Do sada je 1,6 milijuna stanovnika primilo prvu dozu cjepiva, prema podacima vlade. Oko 5 milijuna ljudi od ukupno 7,5 milijuna starijih od 16 godina izrazilo je želju da se cijepe. Sedmodnevna stopa incidencije, broj novozaraženih na 100.000 stanovnika Austrije tijekom tjedan dana je oko 210.

Kurz je rekao da je trenutačno stanje s novim zarazama stabilno. Najkasnije do svibnja trebali bi se poduzeti koraci za otvaranje zemlje, rekao je i dodao da bi se otvorili restorani i omogućilo sportske i kulturne događaje. Beč i Donja Austrija su u karanteni od 1. travnja vjerojatno do 2. svibnja zbog pritiska na bolnice. Gradišće, na granici s Mađarskom, planira sljedećeg tjedna otvoriti trgovine i uslužne djelatnosti. U ostalih šest pokrajina trgovine su otvorene od 8. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Švedska pauzira planove za cijepljenje Johnson&Johnsonom

17:36 - Švedska zdravstvena agencija objavila je u srijedu da će odgoditi početak cijepljenja Johnson & Johnsonovim cjepivom protiv covida-19 nakon izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima sličnih onima prijavljenim za AstraZenecino cjepivo. Zdravstvena agencija u izjavi navodi da neće početi cijepljenje i da će čekati nalaze Europske agencije za lijekove (EMA) o tom cjepivu najavljene za idući tjedan. Cjepivo još nije primijenjeno u Švedskoj, iako je prva serija od 31.000 doza stigla u zemlju. Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su pauziranje uporabe cjepiva Johnson & Johnson (J&J) protiv covida-19 nakon što je šest primatelja razvilo rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške. Nakon toga, J&J je rekao da odgađa uvođenje cjepiva u Europi.

"Sada tražimo analizu EMA-e, kao i informacije iz Sjedinjenih Država, prije nego što razmotrimo preporuke u Švedskoj", rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell. "Do tada je preporuka ne koristiti doze cjepiva."

Zdravstvena agencija rekla je da ne može dati prognozu kada će biti donesena konačna odluka. Cijepljenje J&J-om na led je stavila i Danska, dok je Francuska objavila da će tim cjepivom cijepiti starije od 55 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(FILES) In this file photo Johnson & Johnson Covid-19 Janssen Vaccine boxes sit in a locked refrigerator at the US Department of Veterans Affairs' VA Boston Healthcare System's Jamaica Plain Medical Center in Boston, Massachusetts on March 4, 2021. President Joe Biden will announce plans on March 10, 2021 to acquire an extra 100 million doses of Johnson & Johnson's Covid-19 vaccine, giving the United States surplus capacity should other makers run into manufacturing problems. Biden was set to make the announcement during a meeting with executives from J&J and Merck, an administration official said.,Image: 596492232, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Istra: Od ponedjeljka učenici nižih razreda u školi

16:45 - Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je u srijedu novu odluku o radu škola, koja će vrijediti od 19. pa najkraće do 23. travnja, a po kojoj će se razredna nastava za niže razrede, odnosno od prvog do četvrtog razreda u svim osnovnim školama u Istri održavati uživo u školi.

"Nastava za predmetnu nastavu, više razrede osnovnih škola od petog do osmog razreda odvijat će se prema modelu C, odnosno na daljinu, kao i u svim srednjim školama, uključujući i maturante" - naveli su iz istarskog Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su da će, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, nastava odvijati prema modelu C, odnosno na daljinu, i za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

"Potrebno je istaknuti kako je zdravstveni sustav u Istarskoj županiji napregnut iznad mogućnosti održavanja redovnog rada, što je posljedica jako velikog broja COVID i ne-COVID pacijenata kojima je nužno intenzivno liječenje, pa i bolničko liječenje. Osnovna svrha donošenja mjera je postizanje stanja održivosti i funkcioniranja zdravstvenog sustava u cjelini na području Istarske županije" - istaknuli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.


Beroš: Raste pritisak na bolnički sustav

16:39 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu na sjednici Vlade da broj novooboljelih od covida-19 i dalje raste, u posljednja 24 sata u bolnice je primljeno 230 novih pacijenata, a 72 posto novooboljelih ne dolazi iz skupine osoba u samoizolaciji. "Udio novozaraženih među testiranima je 28,13 posto. U samoizolaciji je 27.528 osoba, međutim gotovo 72 novooboljelih ne dolazi iz tog rezervoara", rekao je Beroš.

I dalje bilježimo rast broja novozaraženih, hospitaliziranih i bolesnika na respiratoru te pad prosječene dobi oboljelih. Samo u posljednja 24 sata zaprimljeno je 230 novih pacijenata, upozorio je. Time raste pritisak na bolnički sustav, popunjenost bolničkih kapaciteta za bolesnike s covidom-19 trenutno je 64 posto, a 70 posto iznosi popunjenost jedinica intenzivnog liječenja.

Dosad je u Hrvatsku stiglo 819.990 doza cjepiva, aplicirano je 605.423 doza ili 76,8 posto od distribuiranih 788.225 doza. Aplicirano je više od 190.000 doza AstraZenece i nije uočen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom, napomenuo je Beroš. Obuhvat cijepljenjem veći od prosječnih 12,1 posto postignut je u dobnim skupinama od 60 godina i više, a najveći u dobnoj skupini iznad 80 godina, među kojima je više od 44 posto građana primilo prvu ili obje doze cjepiva. Regionalno najveći obuhvat prvom dozom ima Primorsko-goranska županija (13,7 posto) a drugom dozom Sisačko-moslavačka županija (5,3 posto). Dosad je prijavljeno 2393 sumnji na nuspojave cjepiva. Na sekvencioniranje je poslano 3008 uzoraka, a posljednji podaci pokazuju da je 94 posto uzoraka s britanskom varijantom virusa.

Prema uputama Ministarstva zdravstva, svi liječnici obiteljske medicine obvezni su sudjelovati u cijepljenju na posebno organiziranih punktovima te cijepiti nepokretne i teško pokretne pacijente u njihovom domu ili u okviru organiziranih mobilnih timova.


U Francuskoj cjepivo Johnson & Johnson samo za starije od 55

16:05 - Cjepivo Johnson & Johnson protiv covida-19 u Francuskoj će se davati samo starijima od 55 godina, kao što je slučaj s AstraZenecom u koje vlada i dalje ima "povjerenje", javlja u srijedu AFP. Upotreba cjepiva tog proizvođača je prekinuta u SAD-u i Južnoafričkoj Republici zbog rijetke pojave stvaranja krvnih ugrušaka, nakon čega je laboratorij odgodio isporuku tog jednokratnog cjepiva u Europu, četvrtog po redu kojeg je u EU odobrila EMA. EMA će objaviti novu procjenu o tom cjepivu idućeg tjedna.

"Primili smo prvu pošiljku tog cjepiva. Oko 200.000 doza je stiglo početkom tjedna i upravo ga distribuiramo liječnicima opće prakse i ljekarnama", izjavio je glasnogovornik vlade Gabriel Attal. "Očito je da ćemo ga distribuirati i davati pod istim uvjetima kao i cjepivo AstraZenece, tj. starijima od 55 godina", istaknuo je Attal.

To cjepivo, nastavio, "pokazuje jako dobre rezultate i učinkovito štiti od teških oblika bolesti".


Plenković: EK radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza za drugo tromjesečje

15:58 - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Europska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da će se u idućim danima osigurati dodatne doze. Plenković je na sjednici Vlade rekao da je danas razgovarao s predsjednicom Komisije i oni rade intenzivno, u dogovoru s državama članicama EU, na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza za drugo tromjesečje. "Tako da će se te informacije uskoro raspravljati na upravljačkom odboru na kojem će biti predstavnici ministarstva zdravstva i mog ureda tijekom dana", rekao je premijer, izrazivši uvjerenje da će se osigurati dodatne doze cjepiva slijedećih dana.

Istaknuo je da imamo osmi tjedan zaredom situaciju u kojoj broj potvrđenih slučajeva raste, kao i broj preminulih sugrađana. U svojevrsnoj smo, kaže, utrci između širenja zaraze i procjepljivanja sugrađana, a hladnije vrijeme "nije okolnost koja ide u prilog". Plenković je stoga ponovno apelirao na sve da uz ono sve što se poduzima kroz protuepidemijske mjere i cijepljenje "dodatno osnažimo vlastitim primjerima, osobnom odgovornošću jer je to najveća solidarnost koju možemo dati svima koji su oko nas". "Na taj način ćemo doprinijeti i zdravstvenoj situaciji i gospodarstvu", poručio je.

Vlada će danas na sjednici donijeti odluku o covid dodatku za više od 850.000 umirovljenika čija je mirovina do 4000 kuna, a Plenković je ustvrdio da je to važna poruka društvene solidarnosti i siguran je da će pomoći umirovljenicima.


Varaždinska bolnica otvara još jednu covid intenzivnu jedinicu

15:34 - Varaždinska Opća bolnica bilježi eksponencijalni porast broja pacijenata zaraženih koronavirusom, zbog čega se odgađa tzv. hladni program, a uz dvije jedinice intenzivnog liječenja za covid bolesnike, vjerojatno će se otvoriti još jedna, rekao je u srijedu ravnatelj Nenad Kudelić. U bolnici su trenutačno 124 pacijenta s težom kliničkom slikom. "Primijetili smo da su, s obzirom na to da se radi o drugom soju virusa, u usporedbi s prethodnim valom, kliničke slike teže, pacijenti su mlađi i veći je postotak onih koji zahtijevaju liječenje, odnosno respirator”, rekao je Kudelić.

Veći dio tzv. hladnog programa se odgađa, a bolnica će se, dodao je, i dalje brinuti za sve hitne pacijente i onkološke bolesnike. "U ovom trenutku imamo otvorene dvije jedinice intenzivnog liječenja za zbrinjavanje covid-19 bolesnika, koje će se najvjerojatnije vrlo brzo popuniti, a to znači da će biti potrebno otvoriti još jednu”, istaknuo je Kudelić i dodao da bolnica na dan prima između pet i 15 bolesnika s iznimno teškom kliničkom slikom te da je situacija vrlo slična onoj iz studenoga prošle godine. "Smrtnost je ipak nešto manja, a to pripisujemo činjenici da se radi ipak o mlađem profilu pacijenata i vjerujemo da je tome pridonijela i procijepljenost starije populacije”, rekao je.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Renata Krobot izjavila je da je u dvije jedinice intenzivnog liječenja 19 oboljelih od covida, od kojih 18 na respiratoru. "Kapacitete imamo za tri do četiri kreveta. Očekujemo da ćemo, ako se nastavi ovakav tempo, to popuniti do kraja tjedna", istaknula je i dodala da će nakon toga biti prisiljeni otvoriti i treću jedinicu intenzivnog liječenja za covid bolesnike. Također je rekla da su bolesnici "puno kraće bolesni" prije nego što se jave u bolnicu te da vrlo brzo razvijaju teške kliničke oblike. "To je razlika u odnosu na val prije”, zaključila je Krobot.


EK: Stiže 50 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva

15:12 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesječju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine. “Zadovoljstvo mi je objaviti da smo postigli dogovor s BioNTech/Pfizerom o ubrzanju isporuke 50 milijuna doza, koje će biti isporučene u drugom tromjesječju, umjesto u četvrtom”, izjavila je von der Leyen.

Dodala je da će isporuka tih 50 milijuna doza cjepiva započeti ovaj mjesec. S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miljuna doza cjepiva. Tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika. Von der Leyen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNA, “novu tehnologiju koja je dokazala svoju vrijednost”. “Sada ulazimo u pregovore s BioNTechom/Phizerom o trećem ugovoru. Tim ugovorom se predviđa nabava 1,8 milijardi doza za razdoblje 2021-2023.”, rekla je predsjednica Komisije.

Nešto ranije, njemački zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese objavio je da Komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson nego će se ubuduće oslanjati cjepiva na bazi glasničke RNA (mRNA), koje proizvodi BioNTech/Phizer, Moderna i CureVac.

Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Europskoj uniji isporučeno ukupno 126 milijuna doza cijepiva i da je 100 milijuna doza već primijenjeno, a 27 milijuna ljudi primilo je dvije doze cjepiva. “Što prije dostignemo naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa”, kaže predsjednica Komisije.


U BiH pad dnevnog broja novozaraženih, tek nešto više od 700 slučajeva

15:11 - Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja padati jer je u srijedu zabilježeno tek nešto više od 700 novih slučajeva, no i dalje je razmjerno veliki broj preminulih s dijagnozom covid-19. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od utorka su provedena testiranja na nešto više od 4800 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 708 osoba. Istodobno je umrlo 76 osoba koje su ranije zaražene koronavirusom.

Dan ranije u BiH je potvrđeno 966 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 80 osoba s dijagnozom covid-19. Dnevni broj zaraženih u BiH od prošlog tjedna postupno se smanjuje i sada je na razini iz sredine ožujka, prije eskalacije trećeg vala epidemije, čiji je vrhunac zabilježen početkom travnja.

Iako je očevidno da se širenje zaraze u BiH usporava predstavnici zdravstvenih vlasti upozoravaju kako je stanje i dalje ozbiljno te da je nužno zadržati sadašnje mjere ograničenja, tim prije što još nema naznaka kada bi u zemlji moglo početi masovnije cijepljenje stanovništva. BiH je do sada, što izravnim isporukama, što kroz donacije, dobila manje od 200 tisuća doza cjepiva, a osim onog iz pogona zapadnih proizvođača, unatoč optimističnim najavama, kasni i cjepivo koje je Republika Srpska naručila u Rusiji.


Rumunjski premijer smijenio ministra zdravstva zbog upravljanja epidemijom

15:09 - Rumunjski premijer Florin Citu u srijedu je smijenio ministra zdravstva jer želi ojačati povjerenje u državne ustanove dok zemlja pokušava suzbiti epidemiju covida, no tim potezom mogao bi ugroziti koalicijsku vladu desnog centra. Smijenjen je ministar zdravstva Vlad Voiculescu, što je prva velika izmjena u vladajućoj koaliciji nakon izbora u prosincu kada su vladu formirali Cituovi liberali, blok desnog centra USR-Plus, koji podupire ministra, te stranka etničkih Mađara UDMR.

Te tri skupine imaju oko 56 posto glasova u parlamentu, ali im većina ovisi o suglasju stranačkih lidera o važnim pitanjima. "Da bismo se uspješno borili protiv pandemije, uvijek sam govorio, potrebno je povjerenje u državne institucije", rekao je Citu pošto je smijenio Voiculescua. "Da bi povjerenje u državne institucije potrajalo, odlučio sam smijeniti čovjeka na čelu ministarstva zdravstva. Snažno vjerujem u vladajuću koaliciju", rekao je Citu bez drugih pojedinosti.

Voiculescu, 37-godišnji ekonomist, obećao je funkcioniranje zdravstvene skrbi i državnih bolnica učiniti transparentnijim no izložen je kritikama političara i politički imenovanih ravnatelja bolnica. Voiculescu je počeo zapošljavati nove ljude na čelu agencija za zdravstveno osiguranje koje nadziru milijarde eura za zdravstvo. Mnogi od njih odabrani su po političkoj pripadnosti, kažu promatrači.

Rumunjska zdravstvena infrastruktura najnerazvijenija je u Europskoj uniji. Svaki četvrti Rumunj nema dostatan pristup temeljnim zdravstvenim uslugama, a deseci tisuća liječnika i medicinskih sestara potražili su bolje plaćen posao u inozemstvu. Citu je rekao da će dužnost ministra zdravstva preuzeti potpredsjednik vlade i čelnik USR-Plus Dan Barnar. Voiculescu za sad nije komentirao svoju smjenu koju su zastupnici USR-Plus nazvali su agresivnim činom. Sjednica vlade planirana za srijedu je odgođena.

Dva požara i neispravni respiratori u covid bolnicama u studenom, siječnju te nešto ranije ovaj tjedan razlog su smrti ili ozljeđivanja desetaka bolesnika. I prije pandemije, rumunjski zdravstveni sustav bio je prenapregnut, opterećen korupcijom, neučinkovitim i politiiziranim upravljanjem podijeljen između lokalnih i središnjih vlasti. Oko 13.360 oboljelih od covida-19 u srijedu je bilo u bolnicama diljem Rumunjske, od kojih 1.521 na odjelima intenzivne skrbi. Rumunjska je prijavila 1,01 milijun oboljelih i 25.605 umrlih s koronavirusom.


Poljska će cijepiti svoje olimpijce i nogometnu reprezentaciju

14:24 - Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je u srijedu kako će se tamošnji olimpijci koji će nastupiti u Tokiju te nogometna reprezentacija koja će sudjelovati na EURU cijepiti protiv virusa COVID-19.


Njemačka će do ljeta ponuditi digitalnu potvrdu o cijepljenju

14:23 - Njemačka će do ljeta svojim građanima koji su cijepljeni ponuditi potvrdu kojom će, između ostalog, biti omogućeno lakše putovanje, javljaju njemački mediji u srijedu pozivajući se na izvore u vladi. "Digitalna potvrda bi nositelju dala mogućnost brzog i sigurnog dokazivanja da je cijepljen i time će omogućiti ponovno korištenje nekih temeljnih prava poput putovanja na odmor", doznaje se iz vladinih krugova. Potvrde u obliku QR koda bile bi izdavane digitalno preko pametnih telefona, a za osobe koje ne posjeduju ovakav uređaj potvrde bi bile izdavane i analogno tj. na papiru.

Podaci o nositelju ne bi bili pohranjeni na središnjem serveru, nego samo na pametnom telefonu nositelja. Potvrdu bi dobili svi cijepljeni nakon primljene druge doze cjepiva. Na softveru za aplikaciju trenutno radi američki koncern IBM s još nekoliko njemačkih tvrtki. Njemačka potvrda o cijepljenju bi trebala biti kompatibilna s tzv. covid certifikatom na kojem se trenutno radi na razini Europske unije. Prema informacijama iz njemačkih diplomatskih krugova, članice EU-a su se u srijedu dogovorile oko forme ovog certifikata, čije pokretanje je prije nekoliko dana zatražilo 13 članica EU-a, među kojima su Hrvatska i Njemačka. Potvrda bi treba sadržati informacije o cijepljenju, testiranju i eventualno preboljeloj zarazi koronavirusom. Svaka zemlja članica bi trebala sama definirati koje povlastice pruže nositeljima ovih potvrda poput lakšeg putovanja te ulaze u sportske i kulturne ustanove.


Splitsko-dalmatinska županija: 385

13:46 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1127 obrađenih testova danas je 385 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 102, Hvara 5, Imotskog 14, Kaštela 34, Komiže 1, Makarske 29, Omiša 10, Sinja 29, Solina 9, Starog Grada 2, Supetra 10, Trilja 6, Trogira 19, Vrgorca 24, Bola 1, Baške Vode 5, Brela 2, Dicma 2, Dugog Rata 6, Dugopolja 4, Hrvaca 1, Jelse 3, Klisa 3, Lokvičića 1, Lovreća 1, Marine 1, Milne 1, Muća 2, Nerežišća 2, Okruga 3, Otoka 3, Podbablja 8, Podstrane 4, Postira 3, Prgometa 1, Prološca 5,Pučišća 3, Runovića 6, Segeta 4, Selca 1, Sutivana 2, Tučepi 4, Zadvarja 2, Zagvozda 4 i Zmijavaca 3 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih 252 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1820 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 176 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; tri muške osobe stare 90, 63 i 82 godine i jedna ženska osoba stara 81 godinu. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.


Krapinsko-zagorska županija: 77

13:45 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 77 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (3), Grad Klanjec (3), Grad Krapina (6), Grad Oroslavje (5), Grad Zabok (6), Grad Zlatar (4), Općina Bedekovčina (7), Općina Budinščina (2), Općina Gornja Stubica (2), Općina Hrašćina (1), Općina Hum na Sutli (1), Općina Konjščina (1), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (2), Općina Lobor (7), Općina Mače (3), Općina Mihovljan (2), Općina Novi Golubovec (1), Općina Petrovsko (6), Općina Stubičke Toplice (3), Općina Sveti Križ Začretje (5) i Općina Veliko Trgovišće (6). Oporavilo se 16 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 362. U samoizolaciji se nalazi 706 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 43 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, među kojima 3 osobe na respiratoru. Preminule su 2 nove osobe pozitivne na koronavirus.


Vukovarsko-srijemska županija: 51

13:45 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 51 nova pozitivna osoba na COVID-19, od kojih je 47 pozitivno na PCR testiranju, 4 na brzom antigenom testu. Preminulih osoba nema. Trenutno je u županiji 58 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 386 osoba.


Danska trajno prestaje s upotrebom cjepiva AstraZenece

13:40 - Danska će u potpunosti prestati s primjenom cjepiva AstraZenece protiv covida-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka, piše u srijedu više danskih medija koji se pozivaju na neimenovane izvore. Zbog odluke o prestanku korištenja tog cjepiva program cijepljenja u Danskoj kasnit će nekoliko tjedana, javila je televizija TV 2. Europska agencija za lijekove (EMA) je prošli tjedan objavila da je utvrđena moguća veza između spomenutog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima, ali da je rizik umiranja od covida-19 "daleko veći" nego rizik od umiranja zbog rijetkih nuspojava lijeka. Danska je 11. ožujka privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv Covida-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je tada jedan bio zabilježen u zemlji. Također je stavila "na čekanje" i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson zbog istog razloga.


Međimurska županija: 150

12:47 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađen je 371 uzorak, od čega je evidentirano 150 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 40,43 posto pozitivnih od broja testiranih. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.


Šibensko-kninska županija: 180

12:15 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 180 osoba je oboljelo od covida-19. U šibenskoj bolnici liječe se 73 osobe, od kojih su četiri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi devet osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 337 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Brodsko-posavska županija: 68

12:14 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 68 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 potvrđenih PCR uređajem te još 8 pozitivnih nalaza potvrđenih brzim antigenskim testovima. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (22), grad Nova Gradiška (12), općina Gornji Bogićevci (6), općine Rešetari i Staro Petrovo Selo (po 5), općine Cernik i Sibinj (po 4), općina Bukovlje (3), općine Brodski Stupnik i Dragalić (po 2) te općine Klakar, Nova Kapela i Stara Gradiška (po 1). Broj aktivnih slučajeva je 338. U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u Općoj bolnici Nova Gradiška (Ž – 1939.).


Varaždinska županija: 159 novih

12:14 - U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 159 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 567 uzoraka. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 124 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 80 smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 44 osobe su u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja nalazi se 19 osoba, od kojih je 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.


EU neće produžiti ugovore s proizvođačima cjepiva s virusnim vektorima

12:13 - Europska komisija je odlučila da iduće godine neće produžiti ugovore o nabavci cjepiva protiv koronavirusa s farmaceutskim tvrtkama poput AstraZeneca i Johnson & Johnson koje proizvode cjepivo s virusnim vektorima, piše u srijedu talijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravstva.


Grad Zagreb: 596

11:24 - Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 596, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 51.659, što je 313 osoba više, nego jučer. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1354 testiranja na SARS-CoV-2 i 395 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 564 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 459 osoba. Od 564 obrađene pozitivne osobe: 206 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 287 osoba su kontakti COVID + osoba.


Ličko-senjska županija: 30

11:23 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 30 je novooboljelih osoba od COVID-19, 17 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. 14 oboljelih osoba je s područja Gospića, 5 s područja Otočca, 4 s područja Plitvičkih Jezera, 3 s područja Senja, 2 s područja Perušića te po jedna s područja Novalje i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Na Covid odjelu OB Gospić preminula je jedna ženska osoba (1942.) s područja Lovinca. Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 40 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 100 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivne su 372 mjere samoizolacije.


U Hrvatskoj je 3099 novozaraženih

11:13 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 3099 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13880. Među njima je 1955 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Preminula je 41 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 297 973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6399 preminulo, ukupno se oporavilo 277 694 osobe od toga 1274 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 27 528 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 663 542 osobe, od toga 11 017 u posljednja 24 sata. Zaključno s 13. travnjem utrošeno je 605 423 doze, a cijepljena je 491 601 osoba. Prvom dozom cijepljene su 375 993 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 113 822 osobe. Za 1 786 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


Zagrebačka županija: 200

10:52 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 200 novozaraženih koronavirusom, a ozdravile su 164 osobe, izvijestio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Najviše novooboljelih zabilježeno je u Velikoj Gorici, njih 48, a po 22 osobe oboljele su u Samoboru i Zaprešiću. U Svetoj Nedelji oboljelo je 19 osoba, 14 u Dugom Selu, deset u Jastrebarskom, po devet u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini, osam u Vrbovcu i općini Brdovec, četiri u općinama Stupnik, Kloštar Ivanić i Križ. Tri osobe oboljele su u općinama Bistra i Rugvica, po dvije u općinama Brckovljani, Kravarsko, Dubrava i Bedenica te po jedna u općinama Orle, Preseka i Gradec. Samoizolacija je izrečena učenicima jednog razreda. Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas u 10 sati evidentirano je 23 676 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je njih 22 369, a 73 osobe su preminule. Trenutno su aktivna 1234 slučaja. Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također pozivaju i na izbjegavanje putovanja.


Karlovačka županija: 148 novih

10:51 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 148 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV 2 (PCR+antigensko testiranje), nije bilo preminulih osoba te 588 osoba u samoizolaciji. S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata od ukupno 269 testiranih osoba imamo 68 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR). S područja grada Karlovca je 49 osoba, Duga Resa 7, Ogulin 6, Ozalj 2 , Vojnić 1, Barilović 1, Generalski Stol 1, Žakanje 1. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 183 osoba od kojih imamo 80 COVID pozitivnih osoba. S područja grada Karlovca 15 osoba, Ogulin 21, Duga Resa 20, Ozalj 1, Slunj 9, Tounj 3, Žakanje 1, Rakovica 2, Barilović 4, Generalski Stol 1, Netretić 3. Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 125 osoba ( OB Ogulin-41, SB Duga Resa-17, OB Karlovac-67). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 8 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-6), a otpuštene su 2 osobe (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. Nije bilo preminulih osoba. U samoizolaciji/izolaciji se nalazi 3 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 6 ostalih zdravstvenih djelatnika te 6 nezdravstvenih djelatnika (ukupno za sve bolnice). U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 11 915 osoba ( 8963 -PCR, 2952-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 366 osoba te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpušteno je sa bolničkog liječenja od početka pandemije 797 osoba"


Dubrovačko-neretvanska županija: 113

10:31 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom (38 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 28 osoba iz Dubrovnika, 25 iz Metkovića, 15 iz Orebića, 13 iz Ploča,, devet iz Vele Luke, šest iz Konavala, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Pojezerja i Slivnog, dvije iz Opuzena te jednoj iz Janjine, Kule Norinske, s Mljeta i iz Zažablja. Ukupno je zaraženo 56 muških i 57 osoba ženskog spola, a 81 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu. Izliječene su 103 osobe: 34 iz Dubrovnika, 28 iz Metkovića, deset iz Ploča, šest iz Župe dubrovačke, pet iz Orebića, četiri iz Konavala, Kule Norinske i Zažablja, dvije iz Dubrovačkog primorja, Opuzena i Pojezerja, jedna iz Janjine te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 525 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 59 123 uzorka. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 67 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.


Virovitičko-podravska županija: 10

10:30 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 101 uzorak i potvrđeno deset slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite. Sedmero novozaraženih je iz Virovitice, a troje iz Slatine. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 17 oboljelih od kojih je jedan na respiratoru.


Primorsko-goranska županija: 428

10:13 - U Primorsko-goranskoj županiji je potvrđeno 428 novozaraženih te 286 ozdravljenih osoba, dok je broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 3075. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1239 uzoraka. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata iznosi 208. Na respiratoru se nalazi 12 osoba. U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom COVID-19 centru PGŽ, na liječenju se trenutno nalazi 18 pacijenata, a tijekom jučerasnjeg dana sa liječenja iz TH Opatija otpušteno je 5 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana je u KBC-u nažalost preminulo 8 osoba od bolesti COVID-19.


Koprivničko-križevačka županija: 57

9:55 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 57 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno su aktivna 202 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 26 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 30 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba (1935. godište) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 je potvrđena kod 6697 osoba, tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 145 uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus. Od početka pojave koronavirusa na području županije je testirano 25.349 osoba"


Istarska županija: 17

9:31 - Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 525 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 17 novozaraženih osoba. Kod 11 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 1 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Rijeka (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba. Izliječeno je 12 osoba. Trenutno je 119 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1763 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 76 osoba, a od toga se 9 osoba se nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1931. i 1936. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.


Neslužbeno, imamo više od 3000 novozaraženih

9:15 - Kako neslužbeno doznaje N1, danas je testirano više od 11.000 uzoraka, a pozitivno je više od 3000. Kako doznaje N1, sazvana je sjednica Znanstvenog savjeta, nakon više mjeseci. Sjednica se održava u četvrtak.


Osječko-baranjska županija: 130

8:56 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 481 uzorak od kojih je 130 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 44 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (56) na području grada Osijeka, zatim 10 na području Đakova, po sedam Čepina i Darde, po šest Belog Manastira i Našica, četiri su iz Belišća, po tri s područja Antunovca, Petrijevaca, Popovca, Semeljaca i Valpova, po dvije Bilja, Čeminca, Donjeg Miholjca, Đurđenovca, Erduta i Kneževih Vinograda, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Feričanaca, Jagodnjaka, Marijanaca, Punitovaca, Satnice Đakovačke, Strizivojne i Trnave. Na bolničkom liječenju nalazi se 117 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 87 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 16 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 75 do 88 godina. Na području županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 966 osoba.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 81

8:33 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđen je 81 novi slučaj zaraze koronavirusom. 45 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, po 7 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara i općine Rovišće, po 4 novozaražene osobe s područja su grada Čazme i općine Šandrovac, po 3 novozaražene osobe s područja su općina Zrinski Topolovac, Veliko Trojstvo i Velika Pisanica, 2 novozaražene osobe s područja su općine Dežanovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Garešnice i općina Velika Trnovitica i Veliki Grđevac.


Sisačko-moslavačka županija: 41

8:18 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, imamo četrdeset i jednu novooboljelu osobu od zarazne bolesti covid-19. Radi se o četrnaest osoba s područja grada Siska, četrnaest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Gline, dvije osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja grada Novske te jednoj osobi s područja općine Topusko.


Požeško-slavonska županija: 31

7:52 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 202 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 186 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 305 osoba, a ukupno je testirano 37276 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 201 uzorak, od kojih je 31 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Luetić: Ovo je uzlazni krak trećeg vala

7:11 - Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je za Dnevnik.hr da se od jučer priključio radu u covid bolnici u Dubravi. “Stanje je vrlo dinamično, na 24-satnoj razini. Gotovo da postoji potreba za otvaranjem još jednog odjela. Svaki dan dolazi do 25 novih pacijenata u covid bolnicu”, kazao je Luetić za Dnevnik.hr. Kaže da u ovom trenu, s obzirom na razliku u incidenciji na razini županija, čak i regija, razumno je da se mjere donose na razini županije. ''Ne trebaju nam strože mjere na nacionalnoj razini, ali primjerice u Primorsko-goranskoj županiji mislim da nisu pogriješili'', istaknuo je.

Nemaju još sve podatke o cijepljenju po županijama, ali da se vidi neujednačenost. Očekuje da se sustav osposobi i da postane funkcionalan te da je bilo dovoljno vremena da radi normalno. "Postoji još jedan problem. Postoji nacionalni sustav, ali imate i call centre i informatičke sustave na razini županija, koji izgleda - nisu umreženi." Na pitanje je li realno do ljeta procijepiti 50% odrasle populacije, Luetić je rekao da to ovisi o dvije stvari: koliko ćemo cjepiva dobiti i koliko ljudi će biti zainteresirano za cijepljenje. Za primjer je uzeo Srbiju, državu koja ima puno cjepiva u skladištima, a imaju 25 posto procijepljenih i vrlo polako dižu brojke.

Smatra da će doći do vrhunca trećeg vala. "Apsolutno! Ovo je uzlazni krak trećeg vala. Bitno je u sljedećim danima vidjeti hoće li druženja za uskrsne blagdane pridonijeti porastu novozaraženih", rekao je Luetić. Dogodi li se to, smatra Luetić, u nekim županijama će se trebati uvesti strože mjere. ''Uvođenje online nastave je dobra mjera." Što se druženja mladih tiče, Luetić je napomenuo kako ona ne predstavljaju toliki rizik za njih, ali da svakako predstavljaju za starije članove obitelji.

Britanski soj

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" svakodnevno se traži krevet više, rekao je za Dnevnik HTV-a dr. sc. Marko Kutleša. "Bolnica je puna. Imamo stotinjak bolesnika. Ljudi se svakodnevno otpuštaju i primaju. U jedinici intenzivnog liječenja imamo slobodna još dva mjesta, a ako bude potrebe, možemo ih napraviti više", rekao je Kutleša, doc. Dodao je da su oboljeli mlađe dobi, ali ne toliko koliko je to slučaj u drugim bolnicama. "Najmlađi pacijent ima 43 godine i na ECMO potpori je već deveti dan. U klinici su trenutačno četiri osobe na ECMO-u", dodao je.

"Kod britanskog soja do pogoršanja dolazi brže i pacijenti imaju teže i dugotrajnije simptome. Promjene u odnosu na prijašnje sojeve postoje, ali nisu drastične. U usporedbi s drugim valom, situacije su slične, osim što su zaraženi geografski drugačije raspoređeni. Sad su više pogođena priobalna područja i područja prema Zagrebu, dok je na istoku situacija malo bolja", kaže Kutleša.

Vrhunac vala za desetak dana?

"Kada vidite da teško dišete, morate se javiti liječniku. Dok god s disanjem nema problema, pacijent se može liječiti kod kuće. Većina ipak prođe bez potrebe za hospitalizacijom", kaže Kutleša. Smatra kako je s ovim virusom teško predviđati što će biti u idućim danima. Pozvao se na projekcije prema kojima bi vrhunac ovog vala trebao biti za desetak dana.

"Preporučujem svima da se cijepe. Ako se ne cijepe, COVID će dobiti u jednome trenutku. Uz malo sreće, ako se procijepimo do jeseni, mogli bismo ući u mirniju fazu pandemije. Cilj je da se sada što manje ljudi razboli i da ih što manje premine", zaključio je Kutleša.


Moderna i Novavax istražuju kombinaciju cjepiva

7:01 - Britanska studija o korištenju različitih cjepiva protiv covida u cijepljenjima s dvije doze proširuje se na cjepiva Moderne i Novavaxa, objavili su u srijedu istraživači sa Sveučilišta Oxford. Pokus, poznat kao studija Com-Cov, prvi je put pokrenut u veljači da bi se ispitalo može li se postići jednak imunološki odgovor kombinacijom različitih cjepiva protiv covida u prvoj i drugoj dozi kao i korištenjem dviju doza istog cjepiva.

Profesor Sveučilišta Oxford koji je vodio ispitivanje Matthew Snape kaže da im je cilj "istražiti može li se više dostupnih cjepiva protiv covida fleksibilnije koristiti". Britanija i mnoge druge europske zemlje trenutno koriste AstraZenecino i Pfizerovo cjepivo u nacionalnim kampanjama imunizacije protiv pandemije koronavirusa. No, izvještaji o vrlo rijetkim krvnim ugrušcima potaknuli su neke vlade - uključujući francusku i njemačku - na odluku da se AstraZenecino cjepivo daje samo određenim dobnim skupinama ili da se nakon prve doze AstraZenece prelazi na drugo cjepivo.

Govoreći o proširenju studije na Modernino i Novavaxovo cjepivo protiv covida, Snape je rekao da će nastojati regrutirati odrasle osobe starije od 50 godina koje su dobile "glavnu ulogu u cijepljenju u zadnjih 8-12 tjedana". Tim dobrovoljcima, koji dobiju cjepivo AstraZenece ili Pfizera, bit će nasumično dano isto cjepivo ili pak cjepivo Moderne ili Novavaxa u drugoj dozi. "Ako uspijemo pokazati da ovi mješoviti rasporedi stvaraju imunološki odgovor jednako dobar kao i standardni raspored, i bez značajnog povećanja reakcija na cjepiva, to će potencijalno omogućiti većem broju ljudi da brže završe imunizaciju protiv covida," rekao je Snape.

To bi također omogućilo otpornost zdravstvenog sustava u slučaju nedostatka bilo kojeg od cjepiva. Rezultati prvog pokusnog miješanja, uz korištenje samo AstraZenece i Pfizera, očekuju se već u travnju ili svibnju, dok bi rezultati druge faze trebali biti objavljeni u srpnju.


Nijemcima ispod 60 godina nakon AstraZenece druga doza drugog cjepiva

7:00 - Njemački građani mlađi od 60 godina, cijepljeni protiv covida-19 prvom dozom AstraZenece, u drugoj dozi dobit će cjepivo Pfizera ili Moderne, odlučila su u utorak navečer savezno i ​regionalna ministarstva zdravstva. Njemačka je 30. ožujka odlučila ograničiti upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi.

Ljudi iz ove dobne skupine koji su primili prvu dozu AstraZenecinog cjepiva, dobit će drugu dozu cjepiva BioNTech/ Pfizer ili Moderna, također dostupnog u Njemačkoj, odlučili su zdravstveni djelatnici nakon sastanka, navodi novinska agencija dpa. "To rješenje nudi dobru zaštitu", rekao je za dpa predsjedavajući bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Ministri su slijedili prošlotjednu preporuku Stalnog povjerenstva za cijepljenje (STIKO) da se druga doza primi dvanaest tjedana nakon početne doze AstraZenece. Njemačka je odlučila, poput nekih drugih zemalja, ograničiti upotrebu AstraZenece na starije ljude jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze "između 4. i 16. dana nakon cijepljenja".

Od 2. travnja zabilježena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon cijepljenja AstraZenecom. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo. Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 milijuna građana mlađih od 60 godina primilo je prvo cijepljenje AstraZenecom posljednjih tjedana.

Francuska je odlučila kao i Njemačka da drugu dozu AstraZenece zamijeni cjepivom na bazi glasničke RNA. Svjetska zdravstvena organizacija zbog nedostatka "adekvatnih podataka" nije dala preporuku o promjeni cjepiva protiv covida između dviju doza. Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika. AstraZenecino cjepivo još nije odobreno u SAD-u.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo