INFEKTOLOG O EPIDEMIJI GRIPE U HRVATSKOJ: / 'Na uzlaznoj smo putanji, najgore tek dolazi za dva tjedna'

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Prijavljeno oko 1000 oboljelih od gripe, a laboratorijski potvrđenih slučajeva je 260, ističe se.

3.1.2019.
19:11
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Iako se ispostavilo kako je prva žrtva gripe u 2019. godini zapravo preminuo zbog pneumokokne sepse, infektolog dr. Vladimir Draženović iz Zavoda za javno zdravstvo ističe kako je gripa prilično ozbiljna bolest. Najugroženiji su ljudi kojima iz bilo kojeg razloga oslabljen imunitet, no ističe kako svatko može oboliti.

Image
VODITELJICA SLUŽBE ZA EPIDEMIOLOGIJU: /

'Muškarac nije umro od gripe, umro je od pneumokokne sepse'

Image
VODITELJICA SLUŽBE ZA EPIDEMIOLOGIJU: /

'Muškarac nije umro od gripe, umro je od pneumokokne sepse'

Zbog prilično oboljelih govori se kako kako je sezona gripe na vrhuncu, no dr. Draženović ističe kako će biti još gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo sada reći da je vrhunac sezone, mi smo do sada u jednoj uzlaznoj putanji i vrhunac sezone očekujemo za desetak dana ili dva tjedna. Sada trenutno imamo nešto više od 1000 prijavljenih slučajeva influence, dokazanih je više stotina, idemo prema otprilike onim brojkama koje smo imali prošle godine", rekao je dr. Draženović za N1. Značajniji pad se zaraženih, smatra, može se očekivati tek u ožujku.

Zaraze po cijeloj Hrvatskoj

Dodao je kako laboratorijski potvrđenih slučajeva 260, a zaraze su podjednako rasprostranjene po cijeloj Hrvatskoj. Najviše slučajeva jest registrirano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali dr. Draženović kaže kako je to vjerojatno zbog tragične smrti 50-godišnjaka pa liječnici češće prijavljuju slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se razbolite, ne širite zarazu

Kao najvažniju prevenciju zaraze, dr. Draženović ističe sve što jača organizam poput kretanja i zdrava prehrane, ali izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi.

"Za one koje osjete znakove bolesti, najvažnije je da ostanu kod kuće kako bolest ne bi prenijeli na druge", zaključio je

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo