SUKOBI I UHIĆENJA NA PROSVJEDU PROTIV POBAČAJA: / 'Bilo nas je 15.000, tako će biti svake godine'

Image
Foto: Facebook/

Prosvjed Građanske inicijative ‘Hod za život’ koje je počelo okupljanjem u 10 sati na Trgu kralja Tomislava, završilo je nakon 13 sati.

21.5.2016.
10:44
Facebook/
VOYO logo

Kako tvrde organizatori, u prosvjedu Hod za život sudjelovalo je 15.000 ljudi. Prema procjeni policije, sudjelovalo sedam tisuća ljudi, dok je kontra prosvjed zagovornika prava na izbor okupio 400-tinjak ljudi.

Inicijativu ‘Hod za život’ čine brojne građanske udruge, pokreti i zajednice kao što su SKAC, U ime obitelji (Željka Markić, Krešimir Planinić) , Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda, Vigilare (Vice Batarelo)…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi pristiži iz Zagreba, iz cijele Hrvatske pokazati da su oni za život, za obitelj i za Hrvatsku i radujemo se ovom danu" komentirala je Željka Markić na početku okupljanja na Tomislavovom trgu, dodajući kako ovo planira organizirati svake godine "jer širi optimizam i vraća vjeru u Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije cilj nikome ništa zabraniti. Želimo reći da život počinje sa začećem'', kažu organizatori Hoda za život Među prosvjednicima koji se protive pobačaju može se vidjeti priličan broj Časnih sestara i svećenika. U prosvjednom skupu je bila i proslavljena hrvatska bacačica kladiva, Ivana Brkljačić. Osim policije, kolonu je osiguravalo više desetaka redara inicijative Hod za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukobi i uhićenja

Kolona je oko 11 sati krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića. Na Strossmayerovu trgu zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj.

Inicijativa Obrani Pravo na izbor istaknula je u pozivo na svoj kontraprosvjed kako pobačaj u Hrvatskoj formalni legalan, no zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. Nadalje, dostupan je isključivo u onim bolnicama "u kojima se sve ginekologinje i ginekolozi ne pozivaju na prigovor savjesti i isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivistinja koje mole ispred bolnica". Podršku su im dali Mirando Mrsić i Mirela Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo u sekularnoj državi ravnopravnost je moguća", "Nećemo natrag na ilegalni pobačaj" samo su neki istaknutih transparenata zagovornika prava na pobačaj i aktivista udruga za ljudska prava koji su, uz glazbu uživo, održali govore naglašavajući kako žene moraju imati pravo na izbor.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

DVA PROSVJEDA: Hod za život i Obrani pravo na izbor na rubu incidenta

Image

DVA PROSVJEDA: Hod za život i Obrani pravo na izbor na rubu incidenta

U jednom trenutku je došlo i do naguravanja suprostavljenih skupina.

Jedna prosvjednica koja se zalaže za pravo na pobačaj stala je ispred povorke s gitarom. Intervenirala policija i odvela je. Djevojka je kazala da je blokirala put povorci jer ne može gledati kako se ukida pravo po pravo te kako od govorancija nema ništa. Za N1 je kazala da su je, dok je stajala pred kolonom, trojica redara inicijative Hod za život ''naguravala i vukla za ruku''. Na koncu je intervenirala policija i odvela ju. 24sata javlja kako je ubrzo potom uhićena još jedna prosvjednica. Policija nije uhitila nikog od protivnika pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nekoliko sati puhićene prosvjednice su puštene, a još nije poznato hoće li protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak. Za to vrijeme, zagovornici prava na pobačaj tražili su pred policijskom postajom njihovo puštanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 11:30, prosvjednici su došli na Trg bana Josipa Jelačića. Tamo im se pridružila i Sanja Orešković, supruga premijera Tihomira Oreškovića.

Anamarija Marković, jedna od organizatorica povorke inicijative Hod za život istaknula je kako se sve aktivnosti inicijative financirale donacijama, a upitana je li im binu na kojoj će se održati program, zagrebački gradonačelnik Bandić ustupio besplatno kaže kako ne zna, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatorica te inicijative Hajdi Begović poručila je s pozornice na središnjem zagrebačkom trgu kako žalosti činjenica što se čak 75 posto žena odlučuje na pobačaj zbog ekonomskih razloga, dok 30 posto žena po povratku na posao nakon poroda dočeka manja plaća, a 20 posto žena se ne može vratiti na svoje radno mjesto.

"Mi u Hrvatskoj smo dobro društvo, solidarno živimo s našim starima i mladima, brinemo se jedni o drugima i ne želimo da nas netko uvjeri u suprotno. Mislim da je ovo početak nečeg predivnog. Što je Hrvatska bez Hrvata?", rekla je Begović. Slične inicijative poput "Hoda za život" se, prema njezinim riječima, organiziraju diljem svijeta, primjerice u Italiji, SAD-u, Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike