veliki porast zaraženih /

Imunolog Zlatko Trobonjača: 'Broj novooboljelih će intenzivno i brzo rasti, ali...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Četvrti val koronavirusa s izmakom ljeta sve se više razmahuje i u drugim zemljama

9.9.2021.
10:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Umjesec dana u Hrvatskoj broj novozaraženih koronavirusom utrostručio se. Jučer ih je zabilježeno 1237, od kojih 540 na bolničkom liječenju, a 62 na respiratoru. Preminulo je 10 osoba. Prije mjesec dana, 11. kolovoza, imali smo 381 novog zaraženog, 196 hospitaliziranih i 21 među njima na respiratoru.

Četvrti val koronavirusa s izmakom ljeta sve se više razmahuje i u drugim zemljama. U Sloveniji bilježe rekordni rast, više od tisuću novooboljelih, 243 u bolnicama i 61 bolesnik na intenzivnom liječenju. Tri četvrtine hospitaliziranih nije cijepljeno, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Srbija dnevno bilježi više od 5000 oboljelih, uglavnom necijepljenih, s težom kliničkom slikom nego u prethodnom valu.

"Kao i u Srbiji i Sloveniji, isto će se u sljedećim danima događati i kod nas. Broj novooboljelih će intenzivno i brzo rasti, ali to vjerojatno neće dugo trajati, nego će isto tako naglo i početi padati. Zbog toga Stožer vjerojatno neće uvoditi strože mjere" kaže imunolog prof. Zlatko Trobonjača za Večernji list, ističući kako na intenzivnom liječenju od COVID-19 završavaju uglavnom necijepljeni i oni cijepljeni koji su stariji, kronično bolesni i imunokpompromitirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treću dozu za njih najavili su za listopad, a do tada će ogroman broj ljudi oboljeti. Trebalo bi što prije trećom dozom cijepiti te rizične kategorije", apelira prof. Trobonjača.

"Epidemiološke mjere neće se tako brzo ukidati, država ne može to samo tako napraviti jer dužna je zaštititi sve. Jako će se dugo čekati na ukidanje mjera", predviđa prof. Trobonjača.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo