povećanje populacije / Imotski opkoljen lisicama: ima ih na stotine, lovci poslali apel sugrađanima

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Do sada je fazan bio divljač broj jedan, ali otkako se nakotilo preko stotinu lisica ispod bivše tvornice, građani su u problemu

12.11.2017.
9:26
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom prvih ovojesenskih lovnih dana, članovi lovačkih udruga "Kamenjarka" iz Kamenmosta i Zmijavaca kao i udruge "Imotski" ostali su duboko razočarani. Do sada je fazan bio divljač broj jedan, ali otkako se nakotilo preko stotinu lisica ispod bivše tvornice, građani su u problemu, javlja Slobodna Dalmacija.

"U lovište smo pustili 500 fazana u fazi njihove reprodukcije i odrekli se ionako oskudnih financijskih sredstava. Očekivali smo da ćemo imati zavidan odstrel, jer je Imotsko polje idealno za razmnožavanje fazana. Imali su hranu i vodu bez obzira na ekstremnu sušu, što u našim pojilištima, što u natapnim kanalima iz rijeke Vrljike. No, u prva dva dana dvjestotinjak mojih lovaca ubilo je samo 14 fazana, što ne pamtimo godinama, a čuo sam da su i kolege iz LU-a 'Imotski' također imali vrlo loš ulov", rekao je Rudolf Šušnjar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rudolf već 10 godina vodi Lovačku udrugu "Kamenjarka". Uvjeren je kako je uzrok drastičnom smanjenju brojnosti pernate divljači u povećanju populacije lisica iz same rubove Imotskog. Pravo leglo i jazbine su, kaže, na južnim gradskim predjelima, posebice ispod objekata bivše tvornice trikotaže "Trimot" kao i s obje strane cestovne obilaznice.

"I kako ćete na tim lokacijama tu organizirati hajku kada zakonom nije dozvoljena uporaba oružja u naseljenom području?" pita se ogorčeni Šušnjar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede je dva puta tijekom prošle godine provodilo akciju oralnog cijepljenja lisica u Imotskoj krajini. Mamci su se bacali iz zrakoplova.

Šušnjar je potvrdio kako je cijepljenje imalo veliki efekt te da je time bjesnoća kod lisica praktički iskorijenjena, ali je zbog toga njihova populacija povećana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se uzme u obzir i činjenica da neki naši sugrađani bez ikakvih prepreka bacaju hranu na ilegalna odlagališta, upravo u blizini naselja, ne treba nas čuditi takav porast broja lisica. Osim toga, životinje nisu imale prirodnih prepreka za silazak u polje, jer nije bilo vode u dotocima Vrljike, nemaju ni prirodnog neprijatelja, jer vuk neće baš napasti lisicu, hajke su neučinkovite, i rezultat svega je ovakvo stanje", istaknuo je.

Šušnjar je uputio i upozorenje sugrađanima u naseljenim zonama. Već su nastradale kokoši, patke i purani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško, gotovo nemoguće ih se riješiti. Apeliram na građane da ne upotrebljavaju otrovne mamce, jer tu dovode u opasnost svoje lovačke pse, mačke, ali i svoje susjede, pogotovo djecu koja se kreću u blizini naselja. Treba biti strpljiv, možda će neka prirodna selekcija smanjiti broj lisica, a građanima preporučujem više pažnje u čuvanju domaće peradi", kazao je Šušnjar za Slobodnu Dalmaciju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo