Skuplje smeće / Imate kućnog ljubimca? Ministarstvo vam želi dodatno naplatiti odvoz smeća

Ako imate kućnog ljubimca uskoro biste mogli skuplje plaćati odvoz smeća. Odmah su se pobunile Udruge gradova i potrošača i vlasnici ljubimaca.

13.4.2017.
22:40
VOYO logo

935 000 kućanstava u Hrvatskoj ima kućnog ljubimca. A konzerve za psa, pijesak od mačke, sjemenke od papige, izmet od iguane, sve je to extra smeće i Ministarstvo zaštite okoliša želi da to i extra platite. 

No veći računi za odvoz smeća vlasnicima kućnih ljubimaca za Doru, vlasnicu psa, nemaju smisla. Jedini dodatni otpad koji proizvodi njezin pas Dru je - vreća s hranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je količina otpada od kućnih ljubimaca jako mala, iako ih ja recimo imam tri komada. To je papirnata vreća  i te tri vrećice kad se zgužvaju predstavljaju jako malu količinu otpada i to je sve. Eventualno ako uz svoju hranu dobiju koju grickalicu i ostane koji papir ili koji komadić plastike. I to je sve!", objašnjava Dora Perši, vlasnica pasa. 

Naknade za odvoz komunalnog otpada kućnih ljubimaca dosjetilo se Ministarstvo zaštite okoliša. Plaćali bi je svi vlasnici ljubimaca u zgradama, a odluku o visini naknade donosili bi gradovi i općine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sasvim sigurno i kućni ljubimac donosi neki komunalni teret. Naravno da to nije ni blizu osobama, međutim može se uzeti u obzir s jednim manjim postotkom, ali to nipošto ne znači da će to biti nešto strašno i nepremostivo", kazao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike.

Strašno ili ne, ali komunalnu naknadnu za kućne ljubimce 
moglo bi plaćati 61% kućanstava u Hrvatskoj. Toliko ih posjeduje barem jednog kućnog ljubimca. Najčešće su to psim jer 41% vlasnika ljubimaca ima psa. Zatim su na drugom mjestu mačke, s 29 %. Tek 7% Hrvata preferira ribe, a 5% za ljubimca ima pticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koje će se ljubimce obračun odnositi u prijedlogu ministarstva nije objašnjeno, kao ni postupak po kojem bi se definirala visina naknade. 

"Negdje će, u nekim lokalni zajednicama, fiksni trošak biti 50-ak kuna. Na mojih pet ribica to bi bilo puno novaca, a što mislite kod ljudi koji imaju akvarij s 30 ribica. Ali postavlja se pitanje i za zakonodavca - kako će on to gledati tko ima koliko ribica ili životinjica?", pita se Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No koliko uopće otpada može proizvesti jedna papiga?

Za njihovo održavanje potrebna je otprilike jedna vreća hrane koja traje oko mjesec dana i jedna vreća pijeska koja također traje oko mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, te dvije vreće su jedino što je zapravo njihov otpad?

"U pravilu da", potvrdio nam je Marin Klapan, radnik u trgovini proizvoda za kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribice u dva ili tri mjeseca potroše tek oposudicu hrane. Malo više smeća imaju vlasnici zečeva i čileanskih vjeverica. Prezahtijevne nisu čak ni mačke. 

"Iza jedne mace na mjesečnoj bazi ostane jedna vrećica hrane, ostane jedna kutija pijeska i ostane jedna mala ambalaža poslastice", objašnjava Marin Klapan, radnik u trgovini proizvoda za kućne ljubimce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada i psima počnu stizati računi imati životinje postat će skuplje nego sada. Dora se nada da to neće povećati broj napuštenih ljubimaca. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo