nada SPIN-RAZA / Ima li premijer uopće plan za liječenje teško oboljele djece? Došao je taj dan, ali ne i ispunjenje obećanja

Kad se pojavila SPIN-RAZ-a roditelji su uz pomoć medija počeli vršiti pritisak na Ministarstvo zdravstva da konačno počne liječiti njihovu djecu

14.12.2017.
22:30
VOYO logo

Spinalna mišićna atrofija je bolest odumiranja mišića. Djeca koja se rode s takvom bolešću s vremenom postaju nepokretna, prikovana za krevet ili kolica, a kako bolest napreduje na kraju ne mogu ni disati bez respiratora. Ali u  intelektualnom razvoju ne zaostaju za svojim vršnjacima. 

Na kraju ipak većina djece, oko 80 posto, ne doživi četvrtu godinu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nadu je krajem prošle godine donio američki lijek SPIN-RAZA, lijek mozgu donosi proteine i polako vraća funkciju mišića. Ali izuzetno je skup. Jedna doza stoji oko 80.000 eura.   

U Hrvatskoj 39-ero djece boluje od ove bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se pojavila SPIN-RAZ-a roditelji su uz pomoć medija počeli vršiti pritisak na Ministarstvo zdravstva da konačno počne liječiti njihovu djecu. I nakon mnogo borbe, galame, i prosvjeda dvoje djece je počelo dobivati terapiju SPIN-RAZOM a ministarstvo je danas priopćilo kako je još troje djece počelo s liječnjem. 

Međutim roditelji su tražili nekakav konkretan plan i redoslijed liječenja i nakon još jednog  prosvjeda, prije dva tjedna primio ih je premijer Andrej Plenković i obećao da će se za dva tjedna napraviti plan liječenja. Danas je taj dan ali još nitko nije vidio plan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tih super mama koje se dan i noć brinu za svoju djecu i istodobno dan i noć bore s državnim institucijama je gđa Ana Alapić koja je i predsjednica udruge Kolibrići koja okuplja roditelje djece sa spinalnom mišićnom atrofijom. 

Intervju možete pogledati ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo