OSJETIO SE DILJEM REGIJE / Ima li potres u Crnoj Gori veze sa zagrebačkim rasjedom? Seizmologinja nam otkriva detalje

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Dežurna seizmologinja iz Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Marija Mustač Brčić za Danas.hr otkrila je detalje potresa koji je jutros pogodio Crnu Goru

Ines Brežnjak Jelušić

Ines Brežnjak Jelušić

Prati politiku, voli fotoreportaže i testira aute

14.3.2024.
8:40
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Crnu Goru je jutros pogodio jak potres jačine 5.6 po Richteru, a koji se osjetio i u Hrvatskoj, najjače na širem dubrovačkom području. Uplašeni građani odmah su ostavili preko 1500 komentara na stranici EMSC koja prati potrese. "Treslo na 5. katu dugo i intenzivno“, "Bilo je strašno“, "Sve se zaljuljalo, bar“, neki su od komentara ljudi iz Crne Gore.

Dežurna seizmologinja iz Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Marija Mustač Brčić kazala je za Danas.hr da se jutros u 4.06 sati dogodio vrlo jak potres magnitude 5.6 u Crnoj Gori, približno 56 kilometara sjeveroistočno od Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'JAK UDAR' /

Dubrovčane uznemirio potres, ostavili mnoštvo komentara: 'Paraliza tijela, strah veliki'

Image
'JAK UDAR' /

Dubrovčane uznemirio potres, ostavili mnoštvo komentara: 'Paraliza tijela, strah veliki'

"Intenzitet u epicentru je procijenjen na 7 stupnjeva europske makroseizmičke ljestvice, što znači da se mogu očekivati štete na građevinama, pa čak i rušenje nekih slabije građenih zgrada“, kazala je, dodavši da za sada još nemamo informacija o stvarnim štetama na terenu.

Potres se osjetio i u Zagrebu te Slavoniji

Potres se osjetio diljem Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i u većem dijelu Hrvatske, posebno u Dalmaciji, u Zagrebu, Istri i poneki su osjetili i u Slavoniji. Osjetio se u ostalim državama u okolici, dosta u Albaniji, Srbiji, čak i u Makedoniji, kazala nam je dežurna seizmologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon njega se događa niz naknadnih potresa, najveći je bio magnitude 2.8 u 5.38 sati, ali stalno se događaju potresi, većinom magnitude ispod 3", dodala je Mustač Brčić.

Na pitanje ima li ovaj potres kakve veze sa zagrebačkim rasjedom koji je zadnjih dana nešto aktivniji te građani često zamjećuju slabije potrese, Mustač Brčić kaže da nema te da se radi o drugoj rasjednoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dodaje da je moguće da je dijelom povezano. "Odnosno, radi se o epicentralnom području dosta blizu Dubrovnika i u dubini je to moguće dijelom i povezano“, rekla nam je dežurna seizmologinja dr. Marija Mustač Brčić.

POGLEDAJTE VIDEO: Seizmolog o seriji potresa u Jadranu: 'Moramo se na njih naviknuti i u skladu s tim graditi kuće'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo