TKO ĆE BOLJE ŠTITITI HRVATSKE INTERESE? / Ima li Hrvatska vanjsku politiku: u Direktu smo sučelili Davora Ivu Stiera i Joška Klisovića

U RTL Direktu smo u utorak navečer sučelili Davora Ivu Stiera i Joška Klisovića na temu hrvatske vanjske politike

6.9.2016.
22:49
VOYO logo

U RTL Direktu smo u utorak navečer sučelili Davora Ivu Stiera i Joška Klisovića na temu hrvatske vanjske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Stier, jeste li vi u Europskim pučanima izlobirali da ne primaju Vučićevu stranku u svoje redove dok ne završe izbori?

Stier: "SNS nije članica Europske pučke stranke, treba još čekati. To Milanović zbog izbora želi problematizirati, a zanimljivo on ne problematizira to što ga je podržao Boris Tadić. A optužnice prema hrvatskim braniteljima su počele dok je Tadić bio predsjednik Srbije. Tada je uhićen i Tihomir Purda. A još veći problem za Milanovića je to što na listi u I. izbornoj jedinici prije par tjedana u beogradskim novinama išao denuncirati kardinala Stepinca. Mislim na Stipu Mesića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović: "SNS u europsku pučku obitelj ući ili ne, tek kada budu iste vrijednosti dijelili kao i ostali u toj grupaciji. Je li HDZ tome kumovao ili ne, to je meni teško reći".

Činjenica je da Milanović malo oštrije širi politiku sa Srbijom, kako bi sebe u kampanji pozicionirao kao malo veći Hrvat nego su u HDZ-u. Je li to stoji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović: "Milanović nije uveo u kampanju pitanje problema sa Srbijom. Uvela ju je impotentna i neuspješna hrvatska vanjska politika i ministar Kovač. Milanović je samo rekao da zna s kim ima posla i da će štititi hrvatske interese".

Danas i Beljak ističe kako se on '91. borio u ratu protiv Vučiča, spuštajući Plenkoviću da on u ratu nije bio. Je li to danas ključno pitanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović: "To je pitanje vjerodostojnosti. Dosta je bilo da jedno govorimo, a drugo pokazuje u praksi".

Pred Hrvatskom, ali i Srbijom se ponovo valja prijetnja izbjegličke krize, Predjenica Republike se već izjasnila da trebamo zatvoriti granice ukoliko se to dogodi. Gospodine Klisoviću, Vaš stav?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović: "Mislimo da trebamo nastaviti s politikom koju smo imali, a imali smo tri prioriteta. Prvi je bio da imamo sigurne hrvatske građane i zemlju. Drugi je bio da prema izbjeglicama se ponašamo u skladu s našim i europskim pravnim poretkom. Treći je bio da Hrvatsku ne pretvorimo u sabirni centar. Ne treba žice na granici, ali treba se unutar Unije angažirati".

Stier: "Politika Milanovića je bila politika svađe sa svim susjedima. Upravo je ova vlada to promijenila. Mi ćemo kao buduća vlada nastaviti politiku suradnje sa susjednima i upravo je to način da pritisak ne bude na našim granicama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović: "Mi nikad nismo više protestnih nota dobili nego u zadnjih par mjeseci. To govori o politici svađalaštva".

BiH u svakom smislu postaje sve veće bure baruta, s jedne strane kuha Republika Srpska, s druge drastično raste islamizacija zemlje, dođe li do nekog pucanja Daytona, biste li podržali osnivanje Herceg Bosne kao zasebnog entiteta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stier: "Imamo jasan stav za cjelovitu BiH. Osuđujemo svaki separatizam. Isto tako, svaki centralizam i unitarizam koji želi marginalizirati Hrvate. Protiv toga sam da se sotonizira ideja trećeg entiteta. No, nije to na nama u Zagrebu, to moraju lideri u BiH odlučiti".

Klisović: "U nacionalnoj interesu Hrvatske je cjelovita BiH u međunarodno priznatim granicama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo