SVI IH KUPUJU, ALI... / Ekonomist otkrio zašto će uložiti 100 tisuća eura u obveznice, a stručnjak dao savjet u koje je tri stvari poželjnije ulagati: 'Proći ćete puno bolje...'

Puno je načina kako se obogatiti, još više kako bankrotirati. Obveznice, dionice, nekretnine, zlato - svatko bira sam

23.2.2023.
8:40
VOYO logo

Narodne obveznice od jučer su dostupne svima, i to prvi put od hrvatske samostalnosti. Minimalni ulog je 500 eura, a za dvije godine ćete s tim iznosom imati 30 eura više. U Jugoslaviji se s njima financirala izgradnja autocesta i tunela. Građani skeptični, dok su političari optimistični i pozivaju da im se pridruže u kupnji.

"Neka slušaju građani mene, predsjednika Vlade, ja hoću, ministar financija hoće, nećemo nikoga siliti što napraviti s ušteđevinom, stvar je otvorena na jedan način svakom hrvatskom građaninu", rekao je premijer Andrej Plenković. Predsjednik naravno misli drukčije i on neće ulagati u obveznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZADOVOLJNI ODAZIVOM /

Evo koliko je država zaradila u prvom danu narodnih obveznica; Primorac poručio: 'Nije za one koji žele u kratkom roku puno zaraditi'

Image
ZADOVOLJNI ODAZIVOM /

Evo koliko je država zaradila u prvom danu narodnih obveznica; Primorac poručio: 'Nije za one koji žele u kratkom roku puno zaraditi'

Neki će uložiti i 100 tisuća eura

Stručnjaci se slažu kako su državne obveznice siguran oblik ulaganja. Imaju rok dospijeća od dvije godine, minimalni ulog je 500 eura, a najmanja kamata je 3,25 posto.

"Uložit ću relativno dosta s obzirom na to da su mi novci sada na tekućem računu gdje je kamata nula", govori ekonomist Ljubo Jurčić za RTL Direkt. Na pitanje koliko će duboko posegnuti u džep, odgovara: "Pa kao što sam već vašim kolegama rekao, jednu okruglu cifru od vjerojatno 100 tisuća eura."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li boljih načina ulaganja?

Ekonomist Jurić uložit će vrtoglavih 100 tisuća eura, no ima li boljih načina ulaganja?

Tisuću eura uloženih u obveznice uz kamatu od 3,25 posto godišnje donosi 32,5 eura. Klasična štednja u banci je neisplativa, kamata od 0,5 posto, donosi mizernih pet eura prihoda. Prosječni prinos dionica je teško izračunati, ali u SAD-u je osam posto godišnje što bi značilo da se na 1000 eura može zaraditi 80 eura. Najdraže ulaganje Hrvata ipak su nekretnine, imaju godišnji porast vrijednosti od četiri posto i mnogima su najdraža investicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekretnine su uvijek dobre, zato što u principu vremenski period od zadnjih 10 godina je pokazao da nekretnine drže vrijednost. Ako sad uzimamo u obzir zadnju godinu, sigurno je zapravo ostvario dobit od 15-20 posto ako bi sada prodao", rekao je ekonomski analitičar Petar Vušković.

Puno načina za obogatiti se, ali i bankrotirati

Razni su načini na koje se može obrnuti novac, a jedan od njih je i zlato. Potražnja je sve veća, a u posljednjih 20 godina ta plemenita kovina prosječno raste za osam posto godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno ulog od 1000 eura od prije 20 godina vrijedi, ako se ne varam, oko 5000 eura. Moje osobno mišljenje je da će i oni koji ulažu u nekretnine i oni koji ulažu u dionice i oni koji ulažu u zlato proći bolje od onih koji ulažu u štednju u banci i obveznice. Uključujući i narodne obveznice", rekao je stručnjak za investicijsko zlato Josip Kokanović.

Puno je načina kako se obogatiti, još više kako bankrotirati. Obveznice, dionice, nekretnine, zlato - svatko bira sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo