TEMA KOJA ZABAVLJA MASE / Među Hrvatima vlada ogroman interes za obveznicama, ali ne iz razloga koji vam prvi pada na pamet: 'Skloniji sam lovu poslati onom iz Nigerije'

Image
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Upis narodnih obveznica će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja

22.2.2023.
20:10
Zeljko Hladika/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi put, u Hrvatskoj u srijedu je u 8 sati počeo upis državnih obveznica namijenjenih građanima, tzv. narodnih obveznica, minimalni ulog je 500 eura, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati je 3,25 posto godišnje.

Obveznice će se upisivati u dva kruga - prvi je za građane i traje od danas, od 8 sati, do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Image
BIT ĆE PARA /

Kreću narodne obveznice, objavljeni svi detalji: Evo koliki će biti minimalni ulog i koliko država namjerava zaraditi

Image
BIT ĆE PARA /

Kreću narodne obveznice, objavljeni svi detalji: Evo koliki će biti minimalni ulog i koliko država namjerava zaraditi

Upis u više od 500 banaka

Upis će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

U javnom pozivu kao datum izdanja obveznice naveden je 8. ožujka, dok je očekivani datum uvrštenja obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze 9. ožujka 2023. godine.

Državne obveznice izazvale su golem interes među građanima, ali ne toliko zbog kupnje istih koliko zbog sprdanja na njihov i račun vladajućih.

'Skloniji sam poslati novac onom iz Nigerije'

"Ma ja sam jedva dočekala, samo imam mali problem. Naime, mirovina mi je manja od namanjeg iznosa koji mogu uložiti", požalila se jedna čitateljica našeg portala. "Kad jedan ministar u vladi javno kaže da je razmišljao o obveznicama i odlučio da ih neće kupiti, onda svim građanima treba biti sve jasno", dodao je drugi čitatelj.

"Ne znam, nekako sam skloniji poslati lovu onom iz Nigerije koji mi hoće ostaviti svoje bogatstvo", našalio je komentator na našoj Facebook stranici.

Mnogi smatraju kako se radi o navlakuši. "Na ovaj način Vlada traži predujam od građana dok ne dođu turisti i započnu puniti kasicu prasicu", komentirao je jedan čitatelj.

"Ne vjerujem ni sebi kamoli obveznicama", piše komentatorica. "Da spavam na novcima, prije bi donirao Dumovcu nego kupio obveznice države kojom vlada HDZ", brutalno iskren je bio jedan čitatelj. "Obveznice kao u Jugoslaviji, a poslije dobiješ da se obučeš u Varteksu ili zimnicu od Podravke", dodao je čitatelj.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču