ULAGAČKA GROZNICA / Svi u Hrvatskoj nakon Vladine najave postavljaju ova pitanja, mi donosimo odgovore: Što su obveznice i koliko se na njima može zaraditi?

Image
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, pri čemu će prvi biti otvoren za građane od 22. veljače u 8 sati do 1. ožujka do 20 sati.

16.2.2023.
18:25
Zeljko Hladika/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predstavljajući prijedlog zaključka o prihvaćanju informacije o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva, ministar financija Marko Primorac rekao je da se obavljaju posljednje pripreme, najavivši da će se obveznice upisivati u dva kruga, pri čemu će prvi biti otvoren za građane od 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati.

Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan. Dakle, sve što ne upišu građani, ostaje za institucionalne ulagače, a upis će se obavljati u poslovnicama banaka koje će biti vodeći agenti izdanja i suaranžeri.

Rok dospijeća obveznice će biti dvije godine, država izdanjem planira prikupiti milijardu eura, minimalan ulog će biti 500 eura, dok se u ovom trenutku još sa sigurnošću ne može reći koliko će iznositi kuponska kamata, ali bit će iznad tri posto, kazao je Primorac.

Image
HOĆETE LI ULOŽITI? /

Hrvati, navalite po obveznice! Objavljen datum, minimalni ulog i moguća kamata; Ima rizika, ali uz jedan uvjet zarada je sigurna

Image
HOĆETE LI ULOŽITI? /

Hrvati, navalite po obveznice! Objavljen datum, minimalni ulog i moguća kamata; Ima rizika, ali uz jedan uvjet zarada je sigurna

Što je obveznica?

A za sve one koji nisu sigurni što je točno obveznica donosimo i pojašnjenje koje je objavljeno na stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Obveznica je, naime, dužnički vrijednosni papir (za razliku od dionice koja je vlasnički vrijednosni papir), što znači da imatelju obveznice, u određenom roku, pripada pravo na povrat određenog iznosa glavnice i pripadajuće kamate.

Kamata se, pak, isplaćuje periodično ili se pribraja glavnici i isplaćuje o dospijeću. Dakle, može se raditi o stalnom izvoru prihoda, poput kamata koje se godišnje pripisuju na glavnicu u banci.

Pojednostavljeno rečeno, radi se o posuđivanju novčanih sredstava koja se vraćaju u cijelost i imatelju obveznice, uvećana za određenu kamatu.

Obveznice izdaju, u pravilu, državne institucije kao što su HNB, Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Državna agencija za osiguranje štednih uloga, ali i dionička društva, koja tako dolaze do financijskih sredstava potrebnih za poslovanje, a da pritom ne mijenjaju svoju vlasničku strukturu.

Imatelj ili kupac obveznice je zapravo investitor koji je kupio vrijednosni papir i koji ga trenutno drži. Tri su izvora zarade kojeg imatelj može ostvariti držanjem obveznice. Prvi je tekući dohodak koji se sastoji od isplate kamata, drugi se odnosi na mogućnost zarade zbog rasta tržišne vrijednosti kupljene obveznice (kapitalni dobitak), a treći se odnosi na isplatu nominalne vrijednosti obveznice po dospijeću.

Obveznica je manje rizičan vrijednosni papir od dionice, koji donosi umjerene prinose, objašnjavaju iz Hanfe.

Prinos iznad 3 posto

Što se emisije državnih obveznica, one će biti dvogodišnje ročnosti. "Obveznica će biti dvogodišnje ročnosti uz godišnji kamatni prinos iznad tri posto, a cilj kraćeg roka dospijeća je građanima pružiti mogućnost ulaganja usklađenu s dosadašnjim preferencijama uz maksimalno ograničenje negativnih tržišnih rizika", piše u Vladinom zaključku.

Primorac je napomenuo i da će građani prije samog upisa dobiti informaciju o minimalnoj kamatnoj stopi koja će se postići na izdanju.

Ministarstvo će tijekom današnjeg dana objaviti dokument ponude, koji će sadržavati općeniti set informacija, a 20. veljače na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze će biti objavljen javni poziv, gdje će biti i više detalja o samom izdanju, kao i o mjestima upisa, uz definiranje točno određenih poslovnica banaka, kojih će na području RH biti oko pet stotina.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču