Ima biznis, BMW i prima socijalnu pomoć

Bavi se trgovinom plastičnom ambalažom i željezom i stalno kod sebe ima 50, 60 ili 70 tisuća kuna.

13.11.2011.
21:24
VOYO logo

Radi se o jednom od aktera u poznatom obračunu dvaju romskih klanova – pedesetogodišnjem Frani Veliću, koji je na Županijskom sudu u Karlovcu prije nekoliko dana nepravomoćno osuđen zbog dvostrukog pokušaja ubojstva braće Hudorovića u Ogulinu prošle godine.

Podaci o njegovoj imovini i prihodima ne bi bili zanimljivi da tijekom suđenja nije objavljen i podatak da je Velić 70-postotni invalid, nezaposlen i korisnik socijalne pomoći. Na taj je apsurd upozorio i sudac, koji mu je izrekao presudu, naglasivši kako Velić, iako je nezaposlen, dobro zarađuje, zbog čega ga nije oslobodio troškova postupka od oko 9,5 tisuća kuna. Kako je, dakle, moguće da osoba koja ima razvijen biznis i jako dobro zarađuje, te u vlasništvu ima luksuzan automobil, dobiva i socijalnu pomoć?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zainteresiran i DORH

U nadležnom Centru za socijalnu skrb u Karlovcu Slobodnoj Dalmaciji su rekli kako je taj slučaj zainteresirao i Državno odvjetništvo, kojemu je ravnateljica Mirjana Pogačić poslala izvješće, u kojem objašnjava kako je Velić lani prestao biti korisnik stalne socijalne pomoći.

Centar je u srpnju 2010. Veliću ukinuo pomoć jer su utvrdili "da su materijalne prilike obitelji puno povoljnije od onih koje se mogu osigurati sredstvima stalne pomoći". Tada im je policija potvrdila da Velić ima automobil, a temeljem tada važećeg Zakona o socijalnoj skrbi, osoba koja ima u vlasništvu registrirano osobno vozilo nije mogla biti korisni socijalne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siva zona

Centar uzima u obzir prihode i imovinu samca, obitelji ili članova kućanstva. Iznose prihoda dobiva od Porezne uprave, podatke o automobilu daje policija, a zemljišnik daje informacije o nekretninama.

"Radi li netko na crno, ne možemo kontrolirati, jer to radi inspekcija rada i ako se utvrdi neka takva nepravilnost onda Centar reagira", objašnjava Ante Bjažević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Frane Velića potvrđuje da i u segmentu socijalne pomoći postoji siva zona, u koju centri za socijalnu skrb teško ulaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo