nisu izdali račun /

'Ili meni 100 kuna ili čekaj u bolnici': Ginekolozi stotinama trudnica naplatili besplatne preglede

Image
Foto: Thinkstock

U samo jednom danu 120 trudnica iz Hrvatske potužilo se Udruzi Roda da im je naplaćen pregled koji inače pokriva njihovo zdravstveno osiguranje

25.9.2018.
15:30
Thinkstock
VOYO logo

Majka je dvoje djece iz Karlovca. Zbog straha jer je javno podigla glas protiv ginekologa - zaštitili smo joj identitet. "Prvih 7 mjeseci sam išla kod njega i pod normalno sam bila naručivana svaki mjesec, rađen je UZV i svaki put je naplaćivan 100 kuna", priča za RTL.            

Kad je doznala da ne mora plaćati pregled, medicinsku sestru zatražila je račun. "Rekla je da mi ne može dati račun. Da mogu ne platiti pregled, ali račun ne mogu dobiti. Bilo je vrlo neugodno. I to je na tome stalo. Nisam platila, ali sam promijenila ginekologa", kazala je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovcu je 5-ero ginekologa od kojih smo pokušali dobiti odgovore. Ili se nisu javljali ili su prekinuli. Mara nije jedina žena s ovom pričom. 

Tri žene s kojima smo pričali tvrde da u U Karlovcu naplaćuju svi ginekolozi, osim jednog, a cifre su različite. Jedna od njih tvrdi kako joj se svaki UZV tijekom cijele njene trudnoće naplaćivao 100 kuna, a radilo se o ginekologu u Domu zdravlja koji joj je rekao: "Ili meni 100 ili čekaj u bolnici". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ovo su sve pritužbe Udruzi Roda. Prva je bila prije tri godine iz Karlovca, a ove godine u samo jednom danu više ih je od 120. "Radi se o velikom novcu koji se naplaćuje na crno i to je vrlo problematično. Posebno iz razloga što liječnici koji imaju ugovor s HZZO-om nisu u nadležnosti s poreznom upravom", kazala je Daniela Drandić iz Udruge Rode. 

Iz HZZO-a poručuju: "U svim ugovornim ordinacijama HZZO-a u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, bez obzira na to radi li se o ordinacijama domova zdravlja ili koncesionarima, sve usluge u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja su besplatne za osigurane osobe."

Hrvatska liječnička komora se ne bavi izdavanjem računa, poručuje Dragan Soldo, ali kaže - ako netko nešto želi naplatiti - pacijent mora za to tražiti potvrdu. 

"Svi pregledi u trudnoći trudnicama su besplatni. Ono u čemu je pravi poblem je da HZZO- plati ginekolozima tek svaki treći ultrazvučni pregled. Trudnice dobiju sve besplatno, ali ne na teret HZZO-a nego liječnika koji taj posao radio", Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO uz redovite kontrole u ovim slučajevima ne može ciljano na teren jer su prijave žena - anonimne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo