I Mađarska ratificirala pristupni ugovor RH i EU

U ponedjeljak uvečer mađarski je parlament ratificirao Pristupni sporazum Hrvatske i Europske unije.

13.2.2012.
23:39
VOYO logo

Time je Mađarska postala druga država – nakon Slovačke – koja je ratificirala hrvatski sporazum s EU i time otvorila veliki tjedan u kojem se očekuje da parlamenti Italije i Bugarske učine isto.

Petorica suzdržanih pripadaju nacionalističkoj stranci Jobbik. Nakon izglasavanja, dvoranom se prolomio dug pljesak. U govoru koji je prethodio samom glasovanju, mađarski ministar vanjskih poslova János Martony istaknuo je kako je pristupanje Hrvatske Uniji važan korak i za Mađarsku i za regiju. Taj značajni dan u povijesti korak je bliže ujedinjenju Europe te jasno poručuje kako proces proširenja nije gotov, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak glasuju Bugari

Bugarska bi, doznaje se, sporazum trebala ratificirati u petak, dok je glasovanje o hrvatskom sporazumu u utorak na dnevnom redu Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta. Rasprava u odborima Zastupničkog doma je zaključena i sada bi 630 zastupnika trebali prihvatiti dokument.

Nakon što će sporazum o ulasku Hrvatske u EU dobiti prolaz u Zastupničkom domu, rasprava će se preseliti u Senat i nakon što i tu bude ratificiran, sporazum treba potpisati predsjednik Italije Girgio Napolitano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Hrvatska i EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo