FSB Racing Team /

I Hrvatska ima svoj tim Formule: studenti FSB-a bolid napravili u garaži fakulteta

Bolid Strix, koji su napravili studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, brzinu od 100 kilometara na sat može postići za samo četiri sekunde

14.9.2017.
22:24
VOYO logo

I Hrvatska ima svoj tim Formule - ali studentski. Dečki i cure s Fakulteta strojarstva i brodogradnje sami su napravili već 5 formula i za to dobili brojna priznanja i nagrade. Nama su pokazali svoj najnoviji bolid Strix.

Brzinu od 100 kilometara na sat može postići za samo četiri sekunde. Formulu su napravili sami studenti u garaži fakulteta - za što im je trebalo tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolid je jako brz, upravljiv, jako dobro koči i jako ubrzava. Staze na kojima se mi natječemo su malo sporije. Ali adrenalin, brzina i ubrzanje su tu", otkriva nam Sven Gorup, vozač bolida Strix.

Studentski trkaći tim postoji već 13 godina, a Strix im je peti i tehnološki najnapredniji bolid. "Bolid je evolucija svakog prijašnjeg. Mogli bi reći da je najbolje konstruiran u inženjerskom smislu i najduže se radio", kazao nam je Sven Gorup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od Formule 1 na natjecanjima Formule student od brzine je važnija inovativnost.

"Nije sve u brzini, ima i u tome kako biti pametan. Ocjenjuje se koja su inženjerska rješenja najbolja, trošak auta, biznis plan i dinamički dio", objašnjava nam voditelj projekta Antun Stjepan Pongrac.

U FSB Racing Teamu su i dečki i cure. Novi članovi su dobro došli, ali moraju zadovoljiti neke osnovne kriterije. 

"Treba imati neko osnovno inženjersko znanje i sam entuzijazam oko automobilizma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji uspjeh su postigli 2014. godine kada su u Engleskoj osvojili 10. mjesto od 97 timova, a kažu da će bolidom Strix taj rezultat poboljšati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo