I HRVATI SU IZBJEGLICE: / Đakovačke škole ostaju bez djece, jer ih mame i tate vode u Njemačku

Image
Foto: Pixell, Sanjin Strukić

U glavnom gradu Irske postoje tri kuće, a u njima sve sami Slavonci.

6.9.2015.
16:15
Pixell, Sanjin Strukić
VOYO logo

Nekada bogat, živahan gradić, Đakovo se polako, ali sigurno, pretvara blijedu kopiju nekadašnjeg srca Slavonije, jer iz tog srca sada odlaze i oni najmanji, naša djeca.

Nije to sentimentalna tvrdnja, već poražavajuća činjenica koju u članku Glasa Slavonije potvrđuje i dr. Dražen Živić s Instituta “Ivo Pilar” u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije 40 - 50 godina na rad u inozemstvo odlazila je samo glava obitelji, dolazila dva puta godišnje, gradila se kuća, a kod kuće su ostajali žena i djeca. No, danas, nakon što se u inozemstvu glava obitelji prvotno snađe s poslom, stanom…, odlaze žena, djeca”, rekao je Živić.

U stvarnosti to znači kako Slavonija sada ostaje i bez djece. Ravnatelj Osnovne Škole Ivan Goran Kovačić, Tihomir Benke, samo je prošle školske godine morao iz školskih klupa ispisati 11-toro djece, koja će svoje školovanje nastaviti negdje u tuđini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dosad je naša škola uvijek upisivala četiri prva razreda, a ove godine tri, ukupno 55-ero djece – u dva po 17 i jedan razred s 21 učenikom”, kaže Benke za Glas Slavonije.

Đakovo i okolica nekada su brojali 30 tisuća stanovnika. Demografski gledano, sela, poput Đakovačke Satnice i Selaca bila su, poput šipak koštica, prepuna djece. Sada i te sredine ispraćaju djecu na kolodvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz OŠ Đakovački Selci u prošloj školskoj godini roditelji su zbog odlaska u inozemstvo ispisali petero djece, a za 2015./2016. najave su da će biti ispisan jedan dječak. “Riječ je o odlascima za Njemačku, Austriju”, kaže ravnateljica Nada Denić. Iz Đakovačke Satnice, otišle su dvije djevojčice, iz Gašinaca jedan dječak. U Strizivojni je najgore, već ih je ispisano 6-toro, a ravnatelj škole očekuje kako bi ta brojka mogla biti i veća.

I manja djeca odlaze, ali u kojem broju teško je tvrditi, budući službene evidencije - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo