institucije bez konkretnih mjera / I dalje žive u strahu: Umjesto da ih štiti sustav, zlostavljana majka sebe i djecu štiti sjekirom

Tjedan dana nakon što je otac brutalno pretukao kćer i dalje nije jasno kako će sustav zaštititi majku s djecom

22.2.2019.
22:44
VOYO logo

Umjesto da ju zaštiti sustav, majka malodobne djece koja su pretrpjela zlostavljanje štiti se sjekirom!

Nakon što je njezin suprug brutalno premlatio njihovu kćer, tri je puta da je otac ukrao kćerin novčanik s novcem za maturalac. Posljednji put u četvrtak kada je ponovno, kako tvrdi, doživjela neugodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje meni jedan od policajaca kaže da ne pričam puno jer oni imaju zapisnik gdje sam ja dala dozvolu da se on vrati iz zatvora ranije na uvjetni otpust i da će oni to datI u javnost", priča Edina Dedić, majka pretučene djevojčice.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policijske uprave zagrebačke nam na ove otpužbe nisu odgovorili. Ali, dvoje policijskih službenika idu na disciplinski postupak jer majka je snimila razgovor s policijskom službenicom.

"Nemate vi mene šta upozoravati. A koga dalje da zovem? Ako netko nekog treba upozoravati onda smo to mi, a ne vi", čuje se na snimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar tvrdi kako je policija ta koja prednjači u zaštiti žrtava nasilja, ali i sankcioniranju  službenika kad prekrše ovlasti.

"Mi nećemo imati razumijevanja za bilo kakve propuste kad je u pitanju odnos prema žrtvi. Ne kažem da je to bilo namjerno, ali to ne opravdava. Nastavit ćemo se boriti i unaprijeđivati svoje postupke", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i ministarstvo socijalne politike kako će sustav zaštiti majku s djecom. Konkretan odgovor nismo dobili.

"Ukoliko je majka procijenila da je ugrožena i da je u toj situaciji da je njezin bivši partner bio u kući i da je ugrožena njezina isgurnost i sigurnost njezine djece u svakom trentuku je mogla zatražiti i u takvim situacijama svi građani trebaju zatražiti ustvari zaštitu i promtno reagiranje i sustava socijalne skrbi i policije", kaže Tatjana Katkić Stanić, načelnica u ministarstvu demografije i obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je i majku i dijete stručni tim posjetio odmah. Radimo na svim mjerama i protokolima radi pomoći ove obitelji", kaže Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb.

"To se desilo 15. nitko mene službeno nije kontaktirao. Osim socijalne radnice koja mi je rekla da je moja dužnost da odvedem djecu u polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba", kaže Edina Dedić, majka pretučene djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko im je nasilni otac utjerao strah u kosti govori i to da je Edinin sedmogodišnji sin sam spakirao torbu uslučaju da mora bježati od nasilnog oca. Sadržaj torbe je šokirao i samu majku.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo