Topim se k'o sladoled na suncu / I dalje vrlo vruće, dokle?!

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Toplinski valovi i temperature preko 35 znale su se i ranije događati, ali nije česta pojava da takva vrućina traje danima i danima

20.7.2015.
20:40
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Iako rekordi ovih dana ne padaju baš kao kruške - naime srušeni su tek poneki dnevni rekordi što znači da nikad na taj dan temperatura nije bila tako visoka i rjeđe neki apsolutni rekordi, primjerice na Splitskom aerodromu novi je rekord 39,4 - najizraženija pojava kod ove vrućine je njena dugotrajnost. Upravo je u tome i razlog što se ljudi loše osjećaju, žale i traže medicinsku pomoć. Toplinski valovi i temperature preko 35 znale su se i ranije događati, ali nije česta pojava da takva vrućina traje danima i danima.

S obzirom na to, lako bi se moglo dogoditi da bude srušen jedan važniji rekord, a to je da ovaj srpanj, u cjelini, u mnogim gradovima i mjestima bude jedan od najtoplijih ikad, a uopće me ne bi začudilo i da bude najtopliji. To ćemo relativno brzo saznati - okvirno će se već znati za 5 dana. Naime, tada je već kraj mjeseca dovoljno blizu da bismo mogli vrlo dobro prognozirati temperaturu za iduće dane. Ne znam jeste li znali, ali u meteorologiji je lakše točno prognozirati temperaturu nego oborinu, modeli je bolje i točnije računaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kakav je točno ovaj srpanj, znat ćemo za neka 2 tjedna, kad mjesec završi i kad se sve izračuna i usporedi sa starim podacima.

Jučer sam baš uspoređivao srpanjske dnevne temperature ove godine i 2012. godine koja je bila jedna prilično topla godina u što se možete uvjeriti na klimatskom dijelu stranica DHMZ-a. Ono što je zanimljivo jest da je ove godine, do sada, srpanj topliji nego tada!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza je inače poluobećavajuća za one kojima ova vrućina smeta. Naime, sad će svakim danom biti sve toplije s vrhuncem u četvrtak kada će ponovno ponegdje biti i 40 u hladu, a onda dolazi promjenjivije vrijeme. Pljuskovi će na kopnu od četvrtka biti malo češća pojava, a s njima onda dolaze i nešto ugodnije temperature, no još uvijek će to biti oko 30.

Svi koji su na moru, ipak, ne moraju previše brinuti, tamo i dalje ostaje pretežno sunčano i vruće. Tek pokoji rijetki pljusak je moguć na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije. Sljedeći će pak tjedan temperatura možda još malo pasti, ali to je još upitno s obzirom na duljinu prognostičkog razdoblja, ali i s obzirom na razilaženje dva popularna i dobra meteo-modela, američkog GFS-a i Europskog ECMWF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kolovoz? I dalje izgleda toplije i sušnije od prosjeka... Vidjet ćemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo