Temeljne dužnosti vjernika / I biskupi se oglasili: Pozivaju na europarlamentarne izbore! Sugeriraju li za koga glasovati?

"Među temeljnim dužnostima vjernika jest i izlazak na izbore"

22.5.2019.
19:14
VOYO logo


Poziv građanima da iziđu na nedjeljne izbore za Europski parlament stigao je i iz Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije. 

Uz prisjećanje na dug i trnovit put do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, među prioritetima ističu jačanje socijalne politike kako bi se borilo protiv nejednakosti, siromaštva i nezaposlenosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagovaraju i potrebu reforme europskoga sustava azila, utemeljenog na ljudskim pravima i solidarnosti među državama članicama, kao i jaču integraciju sigurnosne i obrambene politike.

"Među temeljnim dužnostima vjernika jest i izlazak na izbore, birati javnu vlast. Ako netko ostane kod kuće i ne izađe na izbore, on na neki način nije izvršio tu svoju dužnost. Usudio bih se reći, iz vjerničke perspektive, čak je malo i neodgovoran" rekao je za RTL Danas tajnik Komisije lustitia er pax Vladimir Dugalić. Član Komisije Nenad Hlača sugerira da se treba psihički pripremiti, razmisliti u ovih nekoliko dana te izaći na izbore i dati glas onima koji će nas predstavljati i koji će voditi ovo zajedništvo kojem pripadamo tisućljećima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo uobičajeno?


Na Kaptolu ispred zagrebačke katedrale bila je naša Damira Gregoret i saznala je li ovakav izravan poziv Crkve vjernicima uoči europskih izbora uobičajen korak ili ipak nije. 

"Rekla bih da je uobičajeno, pogotovo kada govorimo o Komisiji Iustitia et pax jer smo se mogli uvjeriti kako su se dosad oglašavali i u drugim ciklusima izbornih sustava. A poruke s oltara mogli smo čuti i od biskupa i od svećenika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je ova današnja poruka ponajprije namijenjena vjernicima kao poziv da izađu na izbore, a da se pritom ne sugerira za koga da glasuju.

"No prema upućenim preporukama, a možda više prema kritikama, može se mnogo toga zaključiti. Ono što su kritizirali jest bipolarnost kao politički fenomen, podjelu na lijeve i desne jer time, kako su sami rekli, političari nisu dali pravi odgovor na nagomilane europske probleme. Ono za što se zauzimaju jest da se ti problemi rješavaju u sklopu Europe. Pozvali su se na tradiciju i na inicijativu "Kršćani za Europu". U njihovu pozivu na djelovanje stoji da je među prioritetima važno ponovno uspostaviti vezu s euroskepticima i boriti se protiv antieuropskoga govora. Iz svega toga može se zaključiti tko se u tome ne može prepoznati, a tko može".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo