STIGAO TOPLINSKI VAL / HZJZ upozorio građane na solarij, koji je u nekim državama zabranjen: 'Zdrave opekline kože ne postoje'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Solarij se prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije ne preporučuje mlađima od 18 godina

26.6.2022.
11:05
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Sam kraj lipnja doveo je i prvi ovogodišnji toplinski val, a sukladno tome Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati tijekom velikih vrućina, ali i zašto treba biti oprezan sa solarijima.

"Preplanuli ten, iako se smatra poželjnim, čini pojedince zadovoljnijima i pogrešno se ponekad tumači kao znak zdravog izgleda. Zapravo se radi o reakciji kože na izlaganje štetnim djelovanjima UV zračenja. Preplanula boja kože rezultat je obrane od djelovanja UV zračenja koje oštećuje kožu. ‘Zdrave opekline kože’ ne postoje. Svako pretjerano izlaganje UV zračenju može rezultirati strukturnim oštećenja kože. Kratkoročno, ova šteta može se očitovati kao ‘izgaranje’, osjetljivost i ožiljci, a dugoročno kao fotostarenje. Fotostarenje, uzrokovano razgradnjom kolagena u koži , manifestira se smanjenjem elastičnosti kože, pojavom dubokih bora i finih linija, hiperpigmentacijama i staračkim pjegama", upozorava HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solarij se prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije ne preporučuje mlađima od 18 godina, a u zemljama poput Brazila i Australije on je u svrhu dobivanja preplanulog tena - zabranjen.

Image
VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI? /

Donosimo veliku prognozu za ljeto. Najkraće rečeno: vruće i sušno, ali moguća je i tuča

Image
VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI? /

Donosimo veliku prognozu za ljeto. Najkraće rečeno: vruće i sušno, ali moguća je i tuča

"Korištenje solarija u svakom slučaju ne preporučuje se osobama svjetlije puti i osobama s upalnim promjenama na koži, kao i za vrijeme terapije određenim lijekovima ili nakon određenih kozmetičkih tretmana te trudnicama", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče velikih vrućina i toplinskih valova upozoravaju na ono već standardno. Izbjegavanje izlaganja direktno suncu, odnosno u razdoblju od 10 do 17 sati, treba piti dovoljno tekućine te nositi laganu i široku odjeću svijetlih boja.

Dodaju da treba jesti više voća i povrća, tuširati se mlakom vodom te piti jednu i pol čašu vode svakih pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo