Zanemarivo / HZJZ upozorava: Evo kolika je doista vjerojatnost da se putem pošiljki zarazite koronavirusom

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Svi poznati koronavirusi prenose se izravnim bliskim kontaktom

1.2.2020.
15:07
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljivati najnovija saznanja o epidemiji koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 11.955

Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 259

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutni broj oboljelih u Europskoj uniji (izvor ECDC): 22

Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija: 

Očekuje se promjena kriterija Svjetske zdravstvene organizacije za postavljanje sumnje na bolest uzrokovanu novim koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski centar za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) jučer je objavio promijenjenu definiciju bolesti i kriterije za postavljanje sumnje na bolest kojima se trebaju koristiti u postupanju zemlje Europske unije i u skladu s tom definicijom će do ponedjeljka biti revidirane upute koje se objavljuju i šalju van.

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporučuje ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i robe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da dobivaju upite o riziku zaraze koronavirusom putem poštanskih pošiljki iz Kine, u HZJZ-u smatraju na temelju dostupnih podataka da je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv.

Naime, prijenos novog koronavirusa putem poštanskih pošiljki još nije nigdje zabilježen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putevi prijenosa novog virusa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog (npr. njegovanje oboljeloga) ili liječenje bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

Svi do danas poznati koronavirusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unatrag sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te za nijedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući u vidu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, u HZJZ-u smatraju da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo