HZJZ SE OGLASIO O CIJEPLJENJU PREKO REDA: / 'Nekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
13.2.2021.
20:15
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se u javnosti podigla prilična bura zbog vijesti da su se neki privilegirani cijepili poput reda, HZJZ se konačno oglasio o tom problemu. Podsjetimo, proteklih dana doznalo se da su preko reda cijepljeni rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras i njegova supruga, predsjednik HGK Damir Burilović, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Davor Gobac, ali i majka ravnateljice Stožera za civilnu zaštitu, inače ravnateljice Klinike za infektivne bolesti, Alemke Markotić.

Takvih primjera ima još. HZJZ je objavio priopćenje u kojem komentira cijelu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje donosimo u cijelosti.

"Provedba plana cijepljenja građana Hrvatske protiv covid-19 odvija se, kao i u ostalim zemljama članicama Europske unije, u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza cjepiva od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima. Uz to, produljilo se vrijeme registracije cjepiva proizvođača AstraZeneca pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), a upravo tog je cjepiva Hrvatska naručila najviše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo je oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje. Sve to imalo je izravnog učinka na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i drugih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio to područje krajem lanjske godine.

Radi sve češćih javnih propitivanja odvijanja programa cijepljenja, te upita medija, a s ciljem cjelovite informiranosti svih građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja hrvatskih građana protiv covid-19, ističe da su, Planom usvojenim od strane hrvatske Vlade, prva prioritetna skupina za cijepljenje zdravstveni djelatnici, te korisnici i zaposlenici smještaja u ustanovama socijalne skrbi, dok je cijepljenje osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 predviđeno u drugoj fazi cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je naglasiti da je glavni cilj u borbi protiv COVID-a što prije i što sveobuhvatnije procijepiti rizične skupine, a potom i svu populaciju iznad 18 godina. Pri tome trebamo napraviti što god možemo da se smanje ili izbjegnu preklapanja imajući u vidu činjenicu da je ponekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest nego osobe u prvoj prioritetnoj skupini koje su mlade i zdrave.

Trenutno dostupna cjepiva imaju određene specifične uvjete u pohrani i primjeni, što utječe na planiranje i provedbu cijepljenja. Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svakoj bočici sadrže šest doza koje se moraju primijeniti u roku 6 sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturi", objavio je HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo