DVIJE DOZE VIŠE NISU DOVOLJNE / HZJZ mijenja preporuke: 'U Hrvatskoj će se preporučiti cijepljenje booster dozom nakon tri mjeseca'

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

EMA je preporučila booster dozu tri mjeseca nakon cijepljenja i HZJZ sad izrađuje nove preporuke

10.12.2021.
13:47
Milan Sabic/Pixsell
VOYO logo

Iako su dosad preporuke HZJZ-a bile da se pričeka šest mjeseci "za booster" dozu cjepiva protiv koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio za Index da HZJZ priprema nove preporuke, prema kojima će se savjetovati "booster" doza nakon isteka tri mjeseca od primitka druge doze.

"EMA je preporučila booster dozu tri mjeseca nakon cijepljenja i HZJZ sad izrađuje nove preporuke, prema kojima će se i u Hrvatskoj preporučiti cijepljenje booster dozom nakon tri mjeseca", kazao je Indexu ministar Beroš", rekao je Beroš za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković pozvao u ime Vlade sve koji su se cijepili da se prije isteka šest mjeseci od primanja druge doze cijepe i trećom dozom. "Osobito u ovim okolnostima oko Božića", dodao je.

Image
'CIJEPITE SE TREĆOM DOZOM' /

Plenković: 'Ima nekih koji koriste ovu tešku situaciju da bi dobili kakav politički poen. Oni žele profitirati na bolesti'

Image
'CIJEPITE SE TREĆOM DOZOM' /

Plenković: 'Ima nekih koji koriste ovu tešku situaciju da bi dobili kakav politički poen. Oni žele profitirati na bolesti'

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje

Kako to obično biva, ubrzo nakon ministrove najave HJZJ je na svojim službenim stranicama objavio nove upute i preporuke o cijepljenju protiv covida-19 u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u novim preporukama HZJZ-a sada stoji napomena da je Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa odobreno i za djecu u dobi od pet do 11 godina. 

"S obzirom na to da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva; s obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama; s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti covid-19", navodi HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije pogrešno docijepiti se prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza", piše u novim preporukama. HZJZ dalje navodi da za "one koji su preboljeli covid nije pogrešno primiti cjepivo ni s razmakom manjim od šest mjeseci".

"Pravila za izdavanje digitalnih covid potvrda nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da ako osoba želi dobiti digitalnu covid potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja, treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa", objavio je HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo