HZJZ IZMIJENIO DEFINICIJU COVIDA-19 I BLISKIH KONTAKATA, ALI I UPUTE; / Na ovo obratite pozornost; Spominje se i rukovanje...

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo djelomično je izmijenio definiciju COVIDA-19 te pojasnio na koje simptome treba obratiti posebnu pozornost, što je bliski kontakt i kada se javiti liječniku

13.9.2020.
21:35
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ponovno je revidirao dijelove definicije bolesti COVID-19. Tako ističu da je moguće da je koronavirusom zaražena osoba koja ima barem jedan od navedenih simptoma: kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu, dispneju, nedostatak zraka, nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa; ili dodatne manje specifične simptome poput: glavobolje, zimice, bolova u mišićima, umora, povraćanja i/ili proljeva.

Epidemiološki gledano, zaraza se određuje ako je netko bio u bliskom kontaktu s oboljelim od COVIDA-19 14 dana prije početka simptoma ili ako je bolesnik unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija COVIDA-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI SE IPAK UKINUTI ZAŠTITNE MASKE U ŠKOLAMA? /

Nastavnici: 'Ne treba žuriti'; Ravnatelj zagrebačke OŠ: 'Naši učenici ih uopće ne nose'

Image
HOĆE LI SE IPAK UKINUTI ZAŠTITNE MASKE U ŠKOLAMA? /

Nastavnici: 'Ne treba žuriti'; Ravnatelj zagrebačke OŠ: 'Naši učenici ih uopće ne nose'

O bliskim kontaktima

Pod pojmom bliskog kontakta podrazumijeva se: izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (rukovanje), nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVIDA-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili ako se bolesnik iskašlje u osobu), kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta, boravak u zatvorenom prostoru (učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi...) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta, zdravstveni radnici ili druge osobe koje pružaju izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme te kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Savjeti za sprječavanje širenja zaraze

U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Nemojte odlaziti k liječniku prije nego što ga nazovete, upozoravaju iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo