'VLAK JE UVIJEK BRŽI' /

Nakon stravične pogibije mladića kraj Zagreba, HŽ upozorio: 'Vlaku treba i 1500 metara da zakoči'

Image
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Posebno upozoravaju da kotači bicikla, romobila ili sličnih prijevoznih sredstava mogu zapeti u tračnicama i tako ugroziti živote sudionicima u prometu. Povećan oprez može spasiti živote, dodali su u svom upozorenju

3.10.2024.
11:34
Zvonimir Barišin/Pixsell
VOYO logo

Iz Hrvatskih željeznica (HŽ) ponukani nedavnim stradavanjima na željezničkim prugama u četvrtak su pozvali na pojačan oprez u blizini pruga, podsjetivši da je "Vlak uvijek brži" i da zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa ne može zaustaviti u trenu.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega strojovođa, nakon što na pruzi uoči osobu ili automobil, vlak često ne može zaustaviti na vrijeme, upozorili su HŽ-a. Kada netko strada u naletu vlaka, posljedice su strašne i u najvećemu broju slučajeva kobne. Uzrok stradavanja upravo je nepažnja onih koji preko pruge neoprezno prelaze ili se njome kreću, ističu u priopćenju. Hrvatske željeznice već 24 godine provode edukativnu preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži" kojom djecu, mlade i odrasle uče o pravilima ponašanja u blizini pruge i opasnostima uz prugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi smanjili broj stradalih na željezničkim prugama, iz HŽ Infrastrukture upozoravaju da se preko pruge smije prolaziti samo na mjestima na kojima je to dopušteno i mora se poštivati i stati na znak STOP, poštivati upaljenu crveno svjetlosno-zvučnu signalizaciju, spuštene polubranike i tzv. Andrijin križ. Posebno upozoravaju da kotači bicikla, romobila ili sličnih prijevoznih sredstava mogu zapeti u tračnicama i tako ugroziti živote sudionicima u prometu. Povećan oprez može spasiti živote, a korištenje mobitela ili slušalice na ušima prilikom prelaska pruge je posebno opasno jer zaglušuju zvukove vlakova i signale upozorenja, ističe HŽ. 

Image
VELIKA TRAGEDIJA /

Maloljetnik poginuo u naletu vlaka kod Zagreba

Image
VELIKA TRAGEDIJA /

Maloljetnik poginuo u naletu vlaka kod Zagreba

Upozoravaju i da je strogo zabranjeno igrati se na pruzi i u njezinoj blizini, na željezničkim mostovima, kao i penjati se na vagone i stupove kontaktne na kojima može doći do strujnog udara. Nakon nesreće nije uništen samo život stradalog i njegove obitelji, već posljedice cijeloga života trpi i strojovođa, poručuju iz HŽ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u ponedjeljak je kod Zagreba, u naletu vlaka u Buzinu poginuo je 17-godišnji mladić. Nesreća se dogodila nešto prije devet sati, između kolodvora Velika Gorica i Zagreb Klara, na pješačkom prijelazu osiguranom mimoilaznom ogradom.

Mladić je išao na trening. Mihael Gajić iz Zagreba tada je za RTL Danas svjedočio tragediji. Kroz suze teško je rekao: "Prolazio sam i vlak je naletio na našeg klinca od 17-godina. Sve je bilo gotovo u sekundi".

Predsjednik NK Mladost Buzin Mario Ban u šoku je nakon tragedije dječaka: "Kad sam čuo, došao sam. To je dijete član našeg kluba. Takvu tragediju nismo imali i ne daj Bože nikome."

POGLEDAJTE VIDEO Mladić poginuo u naletu vlaka, mještani se okupili i traže rješenje: 'Bojimo se za djecu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo