FOTO: / Prosvjed ratnih invalida zbog smanjenja mirovina

HVIDRA je održala miran prosvjed na Markovom trgu kako bi se usprotivila najavljenom smanjenju mirovina hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

10.12.2013.
9:34
VOYO logo

HVIDRA je održala miran prosvjed na Markovom trgu kako bi se usprotivila najavljenom smanjenju mirovina hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Na Markovom trgu okupilo se nekoliko stotina branitelja s oznakama različitih gardijskih brigada i različitim transparentima.

"Dosta omalovažavanja hrvatskih branitelja", "Povlašteni???? Objasnite nam", "Jednu saborsku za tri invalidske", "Oderite nam i kožu s leđa i sašijte opanke" i "Ministre Matiću, sramiš li nas se, Zoki, jesmo li i mi šovinisti" neki su od transparenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jake mjere osiguranja

Na Markovom trgu bile su jake mjere osiguranja, puno jače nego inače na prosvjedima. Prvi je put ograđen i prolaz do Sabora, što se inače na prosvjedima ne radi.

Predsjednik HVIDRA-e i organizator ovog prosvjeda Josip Đakić poručio je vladajućima da povuku prijedlog izmjene i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, jer on nije u interesu hrvatskih branitelja, krpanja proračuna i izvlačenja iz krize. Rekao je da ovaj zakon direktno dira 57 tisuća hrvatskih ratnih vojnih invalida i 160 tisuća branitelja, te da će smanjenjem njihovih mirovina za 10 posto država dobiti 303 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dovoljno za plaće vladajućih. Neka se oni odreknu svojih plaća, a nas puste na miru jer mislim da branitelji nisu zaslužili ovakav način. Krvlju su stekli ove mirovine", rekao je Đakić.

Nakon prosvjeda na Markovom trgu, jedan dio prosvjednika se vratilo se na Trg bana Josipa Jelačića. Tamo su pjevali domoljubne pjesme, ali i one Marka Perkovića Thompsona, te uzvikivali "Za dom spremni!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog narušavanja javnog reda i mira, policija je privela nekoliko osoba. Očevici tvrde da je jedan prosvjednik priveden jer je ženi koja se zatekla među prosvjednicima stavio ruku preko ramena.

U policiji su potvrdili da je privedeno pet osoba zbog kršenja javnog reda i mira te kršenja Zakona o javnom okupljanju, ali da se ne radi o braniteljima već čalnovima jedne građanske inicijative. Također, naveli su da su privedeni bili pod utjecajem alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz komunikacije među prosvjednicima, njihovim transparentima te negodovanju prema pripadnicima policije koji su osiguravali prosvjed, jasno se dalo zaključiti da je riječ o braniteljima ili nekom vrlo bliskom toj skupini.

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić kaže da je čuo za privođenja, ali da mu se nitko nije javio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, danas su na glavnom zagrebačkom trgu prosvjedovali i članovi inicijative "Vlado, odlazi!". Na njihovoj Facebook stranici nije objavljeno da je netko od članova inicijative priveden.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo