Hvala Ustavnom sudu: cijene rastu, mirovine ne

'Došlo je do pada cijena koje predstavljaju faktor usklađivanja mirovina', kazao je Jelušić objašnjavajući zašto je bolje da 'harač prođe'.

5.12.2009.
15:11
VOYO logo

"Došlo je do pada cijena koje predstavljaju faktor usklađivanja mirovina. To je moglo dovesti do pada mirovina, što je onemogućeno ovim zakonom", kazao je 17. studenog Mario Jelušić dok je kao sudac izvjestitelj objašnjavao kolegama iz Ustavnog suda zašto bi trebali glasati za opstanak "harača".

Niti mjesec dana kasnije, gle čuda: ispostavilo se da cijene ne padaju, nego rastu! Iz prvog izvještaja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske koji je uslijedio nakon sjednice Ustavnog suda skandaloznog zaključka da "krizni porez nije teret građanima" stoji da je jedan od kontroverznijih aspekata tog poreza, oporezivanje mirovina, uljepšan pozivanjem na krive razloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SSSH je objavio jučer da su minimalni troškovi života u studenome rasli, pa su, primjerice, za dvoje umirovljenika u studenome iznosili 3.596,91 kunu što je u odnosu na listopad porast od 19 kuna. Srećom za ovu kategoriju, umirovljenika, koja uspijeva pokriti tek 65,30 posto troškova za život njima se od mirovine harač ne odbija kao onima koji imaju čak tri tisuće kuna.

Kao kod prosječnih umirovljenika, tek 65,30 posto minimalnih troškova života obitelji koja živi u podstanarskom stanu mogu se pokriti plaćom. Oni su, naime, u studenome rasli ukupno za 26,93 kune i u studenom su iznosili 8.017,39 kuna, prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u rujnu je iznosila 5.236,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta što Ustavni sud nije računao na mogućnost da će cijene zbog većeg PDV-a, cijena goriva koje ovise od dobroj volji Ine i interesima trgovaca ipak rasti, inače Jelušić ne bi tješio umirovljenike laskanjem odluci o privremenoj obustavi usklađivanja rasta mirovina, propisanoj ZoPPPM-om koja "vodi zadržavanju postojeće visine mirovina u slučaju smanjenja bruto plaća svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj i smanjenja potrošačkih cijena, o kojima ovisi utvrđivanje aktualne visine mirovina."

Prethodni članci:

arti-200911170081006 arti-200911170372006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo