HUMANITARCI IZ SESVETA I OVOG BOŽIĆA NOSE DAROVE SIROMAŠNOJ DJECI: / 'Srce mi se slomilo kada sam vidjela koliko se raduju običnoj salami'

Image
Foto: HU Dobra volja / Facebook

Koliko su djeca iz siromašnih obitelji željna osnovnih stvari koja su većini djece samorazumljiva,

20.12.2020.
12:05
HU Dobra volja / Facebook
VOYO logo

Kao i prethodnih godina u vrijeme Došašća, Humanitarna udruga Dobra volja iz Sesveta prikuplja i nosi darove djeci iz siromašnih obitelji diljem Hrvatske. Osim tradicionalne akcije "Božić s Dobrom voljom", humanitarci iz Sesveta tijekom cijele godine pomažu stotinjak obitelji koje žive u nezamislivoj neimaštini.

Ono što u ovim predbožićnim darivanjima istodobno izaziva ganuće, ali i ponos jest skromnost djece koja žive u teškim materijalnim uvjetima. Kako nam je još prošle godine kazala Marijana Matešić, predsjednica udruge Dobra volja i žena velikog srca, mnoga od te djece Nutellu su vidjeli samo na televiziji, a Cedevitu popili prvi puta u tek kada su im je donijeli ovi humanitarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HUMANITARCI IZ SESVETA I OVOG BOŽIĆA NOSE DAROVE SIROMAŠNOJ DJECI: /

'Mnogi od njih Nutellu su vidjeli samo na TV-u, Cedevitu pili prvi put...'

Image
HUMANITARCI IZ SESVETA I OVOG BOŽIĆA NOSE DAROVE SIROMAŠNOJ DJECI: /

'Mnogi od njih Nutellu su vidjeli samo na TV-u, Cedevitu pili prvi put...'

Najprije željni hrane, a tek onda igračaka

I ove godine, kaže nam Matešić, ta su djeca ponajprije poželjela hranu i obuću, a tek onda lutke, autiće i ostale igračke.

"Stvarno se razvesele tenisicama jer znaju da su kupljene samo za njih. Svi zajedno se trudimo da im ispunimo želje, barem za božićne blagdane", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko su ta djeca željna osnovnih stvari, hrane i odjeće, koja su većini djece samorazumljiva, kazuje i primjer dječaka koji se, prema riječima predsjednice Dobre volje, toliko razveselio najobičnijoj salami da joj se, kaže, u tom trenutku "slomilo srce".

Karlu se ispunila želja, od Modrića je dobio čak dva dresa

Ove pandemijske godine volonterima HU Dobra volja mnogo je teže jer osim traženja sponzora moraju voditi računa i o epidmiološkim mjerama, posebno kada dolaze u domove starijih ljudi. A od ovogodišnjih akcija Matešić posebno izdvaja onu kojom su usrećili Karla, mladića koji je zbog distrofije mišića posve nepokretan već dvadesetak godina. Karlo obožava sport, a rođendan su mu uljepšali naši proslavljeni rukometaši Željko Musa, Luka Stepančić i Domagoj Duvnjak. Njegov sreća još je bila veća kada su mu volonteri Dobre volje u goste doveli Musu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine Karlo je poželio i dres Luke Modrića s njegovim potpisom. Dobra volja je njegovu želju objavila na svojoj Facebook stranici, vijest se pročula i stigla do našeg najboljeg nogometaša pa je Karlo ovih dana dobio ne jedan, nego dva potpisana Modrićeva dresa.

"Zahvaljujemo Luki što je jednom dječaku uljepšao dan i što je osjetio dio božićne čarolije. Njemu je to ogromna sreća i neprocjenjiv poklon . A nama je srce kao kuća jer nam pokazujete da se sve može, čak i kada sami mislimo da je gotovo nemoguće", piše u objavi na Facbook stranici Dobre volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divna akcija hrabre djevojčice Marije

Da bi došli do stvari za one kojima su najpotrebnije, u HU Dobra volja povezali su se i s nekoliko osnovnih škola u Hrvatskoj čiji učenici prikupljaju osnovne potrepštine. Ove godine posebno je pamtljiva priča iz Osnovne škole Vukomerec u Zagrebu. Učenica tamošnjeg 5. B razreda Marija Topalović u svome je razredu pokrenula akciju kojoj su se ubrzo pridružili i ostali razredi skupivši mnogo hrane, odjeće, higijenskih potrepština i igračaka koje su donirali udruzi Dobra volja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča je postala još ljepša kada se iz članka objavljenog na RTL.hr doznalo da je Mariji, kada je imala tri godine, dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra, a najcrnje prognoze liječnika govorile su da ona nikada neće govoriti niti moći ići u redovnu školu. No, zahvaljujući upornosti male Marije i njenih roditelja te dugotrajnim terapijama, ona se uspješno oporavila i danas je odlikašica koja pohađa redovnu školu uz individualizirani program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pomoći 'Dobroj volji' da pomogne drugima

U udruzi Dobra volja ističu kako ni ove godine nisu zaboravili darivati majke i djecu - žrtve obiteljskog nasilja iz Sigurne kuće.

"Zahvaljujemo svim domnatorima na donacijama i volonterima koji nam pomažu. Evo, prošle subote bili smo na terenu s čak devet vozila, a jučer sa šest", kaže Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji žele donirati nešto za siromašne preko Humanitarne udruge Dobra volja, mogu ih kontaktirati putem njihove web-stranice, putem Facebook stranice ili na mail-adresu info@hudobravolja.hr. Adresa na koju se mogu poslati paketi pomoći za siromašne je: HU Dobra volja, p.p. 62, Varaždinska 1, 10360 Sesvete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo