'ŽALOSNO JE...' / HUBOL osudio napad na psihijatricu: 'Donositelji odluka nisu pridavali pozornost ovom problemu...'

Image
Foto: Shutterstock

Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici su sve češće izloženi nasilju, poručili su iz HUBOL-a

29.1.2023.
21:36
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) osudila je nasilje i napad na psihijatricu u Virovitici te joj poželjela što brži oporavak.

"Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, nažalost, sve su češće izloženi nasilju, kako svakodnevnom verbalnom nasilju, tako i fizičkom nasilju. Liječničke organizacije višekratno su upozoravale zdravstvenu administraciju na nedovoljnu razinu sigurnosti u zdravstvenim ustanovama. Do danas donositelji odluka u zdravstvu uopće nisu pridavali pozornost ovom problemu, pa tako nisu niti pokušali definirati moguća rješenja koji bi osigurala povećanje sigurnosti radnih mjesta za liječnike i druge zdravstvene radnike", poručili su pa nastavili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi aspekt ovog problema je činjenica da, usprkos toga što je pred par godina u zakonodavstvo uvedeno kazneno djelo prisile prema zdravstvenom radniku, nadležna državna tijela vrlo često te napade karakteriziraju samo kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo. Žalosno je da tako doprinose minimiziranju ovog vrlo ozbiljnog problema, što nikako ne vodi do uvođenja rješenja za veću sigurnost u zdravstvenim ustanovama", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo