HTV 'kreće od nule': / Dnevnik u 19 sati kreće 1. ožujka

Novi dnevnik HTV-a imat će premijeru 1. ožujka, dok će nova proljetna shema sa serijom “Crno-bijeli svijet”, od koje HTV puno očekuje, krenuti 2. ožujka.

14.2.2015.
23:32
VOYO logo

Potvrdio je to Slobodnoj DalmacijiSaša Runjić, ravnatelj programa koji posljednjih mjeseci zajedno sa suradnicima razrađuje novu programsku shemu s ciljem vraćanja gledanosti i vjerodostojnosti središnje informativne emisije.

Najveća formalna promjena je početak u 19 sati i trajanje do 20 sati, nakon čega se nakon raklamnog bloka program nastavlja s “Crno-bijelim svijetom”. Čini se da su na HTV-u prisiljeni krenuti u temeljite zahvate jer je gledanost, a i utjecaj glavne informativne emisije, pala toliko nisko da se mora krenuti od nule, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledanost pada

O tome najbolje govore podaci o gledanosti koje na stolu uz šefove televizija ima i svaki ozbiljniji oglašivač, da bi mogao procijeniti koliko će ljudi na određenom kanalu biti u vremenu emitiranja. Ako uzmemo za primjer petak 13. veljače, mjerenja pokazuju da je HTV-ov Dnevnik daleko u zaostatku za nacionalnom konurencijom, Dnevnikom Nove TV i glavnim vijestima RTL-a u 18.30.

Tako je u petak HTV-ov Dnevnik prosječno imao tek 15,4 posto udjela gledatelja, a konkurencija s Nove TV i više nego dvostrukih 35, 4 posto. Ako se računa da je gledatelja ukupno oko 900 tisuća do milijun, nije teško izračunati kolika je razlika između glavnih takmaca u broju gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se razlika stvarala tijekom posljednjih sedam godina, otkad je Nova TV prvi put imala veći udjel od HTV-a i s vremenom je rasla.

Sadašnjih 15,4 posto Dnevnika HTV-a je, ako se usporedi s prošlim vremenima, uvredljivo nisko. Za ilustraciju najbolje mogu poslužiti usporedni podaci između Nove i HTV-a. Primjerice, kad je Nova 2007. promijenila termin emitiranja i sa 19.30 pomaknula emitiranje na 19.15, taj njezin prvi Dnevnik imao je tek 12 posto udjela, a tadašnji udjeli HTV-a na dnevnoj su se bazi kretali između 40 i 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će voditi Dnevnik?

Na HTV- u za prvo vrijeme neće biti uredničko-voditeljskih promjena, ali će se raditi u parovima u muško-ženskim kombinacijama Sanje Mikleušević, Tine Šimurine, Đurice Drobca i Stipe Alfiera. Oni će u smjenama voditi Dnevnik u 12, Dnevnik u 19 i Dnevnik 3 kasnije navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo